Ahol tényleg nem jár a madár

Szokás mondani egy nagyon ritkán látogatott helyre azt, hogy "ahol még a madár sem jár...". Valóban vannak olyan helyek, ahol a madarak is ritkán fordulnak meg, de az előző állítás nem teljesen igaz. De tényleg, tulajdonképpen a légtér szabad, elméletileg mindenhova elrepülhetnek, mi az a tér, ahová nem jutnak el?. Létezik-e tehát olyan hely, ahol tényleg még a madár se jár? Igen!

Ehhez nem kell más, mint felnyitni egy csatornafedelet. A Špilberk vár alatt rengeteg járat van. Kanalizáció, ami elvezeti a szennyvizet, különféle titkos járatok, amiken a várvédők elmenekülhettek, ha a helyzet már kritikus volt és egyéb csatornák szövik be a vár alatti talajt. Ilyen például az esővízvelvezető hálózat. A vár alatti vízelvezető hálózat valószínűleg eléggé kiterjedt. Egy ekkora méretű domb felületéről a leeső vízmennyiséget elvezetni nem egyszerű. Pont ezért a csatorna, ami az esővizet elvezeti nem holmi 10 collos csövekből áll, hanem kiépített, nagykapacitású elvezetőjáratokból. Ezekben a járatokban egy ember is elfér, a szűkebb részek is minimum 120 centi magasak. Ebből adódott az ötlet, hogy akkor miért ne nézzük meg személyesen ezeket a járatokat?

A csatornafedél felemelése nem volt nehéz, sok ember puszta kézzel is felemeli a betont.



Lemászni nem volt olyan vicces, de nem is volt lehetetlen.




Az esővízelvezető csatornák csak vizet szállítanak el, ezért relatíve tiszták, nincs bűz, nincsenek patkányok. Egy ilyen infrastruktúra elég terjedelmes, nem is jártuk be az egészet. A Pekařská utca felé a várdomb meredeken lejt, ezért egy nagy eséssel ért véget a rendszer. Ezt kötél nélkül rizikós bevállalni. Le lehet ereszkedni az esésen, de a csúszós csatornában feljönni nem biztos, hogy sikerül.



Ezen a képen az esés előtt mászunk, ahol a terep még csak mérsékelten meredek. A négykézláb mászás kötelező, akinek nincs fejlámpája, hanem zseblámpát szorongat a kezében, az halott. A csatornarendszer másik fele a vár alatt terül el rengeteg elágazással.

Mivel a túrát eredetileg egy zseblámpafórumon rendeztük meg, senkinek se volt kedve barlangászként kúszni a szűk járatokban. Az esésen le lehet ereszkedni kötél nélkül is, és szenvedéssel fel is lehet mászni hétköznapi cipőben, de ehhez senkinek se volt kedve. Az viszont biztos, hogy egyszer még érdemes lenne ide visszatérni és körbejárni az egész mindenséget. Jogilag kérdéses, hogy illegális behatolásnak számít-e a lemászás. A csatorna nem közterület, viszont nincs lezárva, mivel szabad kézzel felnyitható a fedél. Ugyanakkor ha a nyitott aknán beesik valaki, a felelősség azé, aki eltávolította a fedelet. Ezért szándékosan nem adtam meg a pontos helyét a fedélnek. A lemászás talán nem illegális, de mindenképp veszélyes. Akinek van elég bátorsága lemászni, az szóljon, megbeszélhetünk egy újabb lemászást.

A többi kép:
http://www.tom384.estranky.cz/fotoalbum/flas





1 megjegyzés:

  1. nekem is most kell részképzésre mennem, mikor ilyen ötletek vannak!!!!

    VálaszTörlés