Mongólia dunaszerdahelyi szemmel

Fehér lovakról már hallottunk eleget... mert volt ugye az az István király féle, meg aztán az a Hlina-féle polgárpukkasztás... De ez most -még ha ló is- nem fehér... hanem tarka és csődör.

Még mielőtt kétségbe esnétek, hogy mi történhetett az ép eszemmel, tisztáznám a helyzetet: Valahol messze Mongóliában, ahol a fű még zöldebb az ég kékebb és minden kevésbé "globalizált" tarka lovacskák legelésznek... a jurtatábor sátrai is ott fehérlenek elszórva. A sátraknál pedig a Tarka csődör kazak törzs tagjai tesznek-vesznek. Élik mindennapjaikat, majdnem mint tíz vagy akár száz évvel ezelőtt is. Aztán ha úgy adódik, összecsomagolják a tábort és továbbállnak. Elvégre nomád törzsről beszélünk. 
Ez még az ember és Természet harmóniája 
Valahol Európa közepéről a dél-szlovákiai Dunaszerdahelyről elindult négy néprajzkutató-utazó...
A céljuk a mongol pusztákban vándorló kis közösség volt. A kultúrájuk, szokásaik, mindennapjaik és nem utolsósorban a titkuk. Ugyanis nem akármilyen titok birtokában vannak ezek az emberek. Még ha ők maguk talán nem is tudatosítják. Mi azonban beláthatjuk, nagy tudás az, ha megannyi asszimilációs próbálkozás, a szocialista éra erőszaka, a szétmorzsolódás, felaprózódás sem gyengítette közösségtudatukat, identitástudatukat. Ami jelenleg veszélyezteti a Tarka Csődör törzset és a hozzá hasonló nomád lovastörzseket az azonban furcsa módon a tudásvágy. A fiatal generáció tudásvágya illetve "modern életstílusra való igénye" elfeledteti velük a származásuk ismeretének fontosságát, mint valami rossz ruhától, szeretnének megszabadulni a hagyományaiktól, mindentől, ami "ősi". Nem ismerős helyzet? Csak a mi kultúránk már átlépett ezen a stádiumon és miután majdnem sikerült kiirtani mindent ami szerintünk "régi rossz és ócska" volt, rájöttünk, hogy gyökér nélkül nincsen fa, nem fejlődhetünk tovább, ha nem egyezünk ki a múltunkkal, nem vállaljuk fel hagyományainkat.

Valahol Európa közepéről a dél-szlovákiai Dunaszerdahelyről elindult négy néprajzkutató-utazó... 
A céljuk pedig a legnagyobb morva város, Brünn. Hogy elmeséljék élményeiket, tapasztalataikat, megfigyeléseiket, képeket mutogassanak, ízelítőt adjanak a Tarka csődör törzs kultúrájából, egyszóval, hogy megosszák az érdeklődőkkel mindazt, amit nem mindennapi utazásuk során átéltek. És talán még a törzs titkaira is sor kerül, hiszen minden bizonnyal sok mindenben tanulhatnánk tőlük, de ennek a kifejtését már hagyjuk az előadókra... Találkozzunk április harmadikán, kedden, este hétkor az U prokopu-ban! 
Ne feledjétek, jelszó: Tarka csődör :)
Az esemény fb oldala...
A kép innen származik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése