Hipsters who got a swag and say YOLO - Mit is jelent az, hogy hipster?

Az angol „hipster” kifejezést használják a hippikre, de akár lefordítva dzsezzrajongót is jelenthet. Ez valójában egy új tömegőrület amely a szabadság országából, Amerikából ered. Egy életstílus, amely több formában is megmutatkozik, mint például az öltözködés, viselkedés, további kellékek használata és még sok minden más. Ez a stílus az amerikai tinik körében futótűzként terjedt el. 
A legelterjedtebb réteg, akik ezt a stílust imádják, azok a jómódú családból származó fiatalok, akik ellentmondó öltözködéssel és viselkedéssel akarják felhívni magukra a figyelmet.

Hogy is néz ki egy hipster? 
Legfelismerhetőbb azonosító jegyei: régi (vintázs) cuccokba öltözködik (egyesek akár hajléktalannak is nevezik a stílust), szülei régi filmes fényképezőgépét használja, de mindenekelőtt a legmodernebb iPhone-nal van felszerelve, alternatív bandákat hallgat alternatív barátokkal alternatív bárokban, a hajviselete a legextrémebb alakokat is felöltheti (itt gondolok a csonkított frizura szivárványszínében pompáztatására), kellékek, melyekkel alternatív mivoltjukat tükrözhetik (férfiaknál műbajusz, piroskockás sál, rikító színű napszemüveg télen-nyáron, de akár az átlátszó szemüveg 0 dioptriával, bakelit kockakerettel, velocipéd kerékpár, a rengeteg bross és még sorolhatnám).

Továbbá a hipsterek nagy jellemzője, a SWAG… 
Mit is jelent a „SWAG” kifejezés ? Erre nem könnyű a válasz, hiszen a világhálón rengeteg definíciót találunk rá, de arra ami a hipsterekkel (swagger) kapcsolatos, nehéz rábukkanni. A hipstereken belülm művészi lélek lakozik, amely nagyon szabad szellemű. Ezen hipsterek úgymond birtokolják a swag-et. Azt lehetne mondani, hogy ez egy életérzés, vagy akár egyfajta kifejezés, amelyet be lehet szúrni egy-egy magyarázatba. A swag szinonímája lehet a „cool” kifejezésnek.

YOLO és az Instagram.
A YOLO (You Only Live Once) egy rövidítés, mely annyit tesz: „Egyszer élünk”. Ezt a kifejezést a hipsterek akkor használják, ha valami rendkívülit szándékoznak elkövetni, mint például egy ejtőernyős ugrás előtt, egy víztározóba ugrás 5 méter magasból, gyorshajtás egy rendőrállomás előtt vagy ehhez hasonló szituációkhoz. Efféle viselkedés a közéletben undort kelt, mivel a jómódú családból származó hipsterek, többet engedhetnek meg maguknak, mint egy átlag teenager, a swag-ra hivatkozva, mindeközben az anyagi háttér biztosítja nekik az efféle szórakozást. A világhálón (főleg 9gag) rengeteg kifigurázott komikus szituációkat ecsetelnek a hipsterekről, a YOLO és a swag kifejezésekről.
Az instagram egy ingyenes fénykép megosztó oldal a világhálón, mely a feltöltött fényképet kicsit megbuherálhatja … „megfiltrálja”, mintha 80'-as évekbeli fotó lenne és megosztja a többi instragram felhasználóval. A hipszterek közkedvelt fényképmegosztó oldala. De többek között a "arckönyv" portált is szeretettel használják.
 
Köszönöm a figyelmet!
 



írta: inQontrol
kép: innen

5 megjegyzés:

  1. Azért álljunk meg egy pillanatra. Mielőtt megírtad a cikket, beszéltél hipszterekkel arról, hogy mi a "hipszterség", vagy csak úgy megalakult a poszt a saját tudásod alapján?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak úgy megalakult a poszt saját tudásom és pár közösségi portál véleménye alapján.

      Törlés
    2. Csœves gyerek inkáb ne irj ide me en swag yolo vok

      Törlés
  2. Pff... a hipszterség nem ez. Egy nagy bunkó vagy ha véleményt alkotsz a közösségi oldalakon látottak alapján. Úristen hogy hová sűlyed a világ...akkor nyilváníts véleményt valamiről ha értesz is hozzá. Ó és a SWAG és a Hipster két teljesen különböző stílus. A SWAG jelentése : Sexy With A bit of Gangsta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anna, sajnálattal közlöm hogy nem jól tudod ugyanis a SWAG valódi jelentése: Secretly We Are Gay
      Még a '60 as éveg Amerikájában egy csoportosulás használta ezt a rövidítést, ha nemhiszed járj utána!!

      Törlés