Világlátás szombatra

Szeretem, ha időnként maga a nagyvilág keveredik utamba. Belémbotlik, mint egy spanyol turista a Petrov tövében, elkeseredve keresve a "központot" (centrum? you mean the main squeare? or the Ceska train stop?), vagy lazán befogadva, mint a Couchsurfing-es péntekek kavalkádja. Attól, hogy elköteleztem magam egy-két dolog mellett, amelyek Brünnbe kötnek, szívesen veszem még, ha meglátogat --- talán használhatnám azt a szólást Mohamedről - a Brünnön kívüli világ. Mondjuk így, szombat délután. Egy pohár finom latté mellett.
 

Aztán nem kell mindig a tengereken túl keresni a nagyvilágot. A velem szemben ülő kedves pár is csak néhány országhatárt lépett át, és igazán beleszeretett. Csehország, nem csak Prága! - címmel vezetnek netmagazint, lassan két éve már. Talán fel is fedeztétek már, vagy ti is követitek ezt a kiváló útikalauzt (például blogunk jobb sávjában az ajánlott blogok listján;). A cím árulkodó - céljuk az, hogy Prágán kívül Csehország többi gyöngyszemét is bemutassák a magyarországi érdeklődőknek. Élvezettel hallgatom a meséiket Olmützről, biciklizésekről, meg az álomszép Český Krumlovról, ahova szinte már hazajárnak. Szavaik nyomán újra aktualizálom a meg nem látogatott városok listáját és megfogadom, hogy részt veszek a következő Cooltúrán, persze, fenntartva a programmódosítás jogát;)


Akarva, akaratlanul is belebonyolódunk a sztereotípiákba, és e helyi jellegzetességekbe - legyen szó sörről, kávézókról, esti programokról, utazási szokásokról. Összehasonlítgatunk mentalitást, a helyek hangulatát. Persze, csak óvatosan, nem megfeledkezve a kivételeknek kijáró tiszteletről sem. Tájékozottságuk és érdeklődésük zavarba hoz, pincéreket is megtévesztő cseh tudással rendelik ki a kofolát - sört (persze, helyit, Richard-ot, vagy Magistr-t) majd csak később, ebben még különböznek a helyiektől.


És hogy mit érdemes Brünnben a hátramaradó 24 órában megnézni? Személyes kedvencemet, a kőfejtői negyedet ajánlottam (erről majd később mesélek, vagy hátha valaki megelőz;), Starobrno sörfőzdét, meg néhány mainstream látványosságot (Petrov, Spilberk, Tugendhat villa).... nemtom.... Ti mit javasolnátok a nagyvilágnak?

illusztrációs képek: saját zsebből, Krumlovból

3 megjegyzés:

  1. Hogy mit javasolnék a nagyvilágnak? A Monte Bút egy májusi szombaton (ahogy megrohanják a piknikezők), ilyenkor télen a Holedná vadasparkot, nyáron a sörvillamost - ha megtalálják :), vagy úgy általában pedig bármit, ami a föld alatt van - ami lehet labirintus, csonttemető, vagy egy jó kis kocsma :)

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok! Mi a Nemcsakprágás "kedves pár" köszönjük Vica ugyancsak kedves mondatait! Az ajánlatok közül "természetesen", de legalábbis ránk jellemző módon nem a mainstreamet választottuk (azok megvárnak máskor is), hanem a kőfejtőbe ugrottunk ki, egy kis Kacsa (Duck) nézőbe! Szuper egy hely, igyekezz Vica, mert a végén még mi írunk róla! :) Amúgy ha bármi jó kis helyről tudtok bátran írjatok nekünk!
    Zsolt és Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, de örülök, hogy megtaláltátok a Kacsát:D noigen, párszor talán még elnézek oda, hogy kellően megragadjam a hangulatát, de az a cikkekbe kívánkozó helyek prototípusa:) Továbbra is gondolkozom, mit érdemes még itt Brünnben, de én mondjuk szeretem csak úgy a "régiváros" (ó-nak mégse nevezném;) utcáit taposni, bámulni a szecessziós polgárházakat, elveszni a Luzsánky-parkban, és szeretem a Podobrazy-t, a kávézót, ami már nincsen:(

      Törlés