Templomok éjszakája

A múzeumok éjszakája után most a templomokra került a sor. Már holnap kinyitják ajtóikat Brünn templomai. 


Valójában a templomok mindig nyitott ajtóval várják az embereket (persze azért éjszakára becsukják), mert hát ugye ez lenne a hivatásuk, de az éjszakai templomlátogatás mégis kicsit más.

Természetesen lesznek misék meg istentiszteletek is, de nem az az érdekes. Az bármikor van. Holnap olyan helyekre is be lehet majd menni, ahová egy egyszerű hétköznap nem. Olyat lehet majd látni, amit nem is gondolnál. Tavaly mi is nagyon meglepődtünk, amikor a Szent Mihály templomban az István a király rockoperát láthattuk és hallhattuk csehül, valami őrült feldolgozásban. Ilyenkor majdnem minden templomban megszólalnak az orgonák is. Képzeld el, hogy a Szent Péter és Pál katedrálisban hallgatod Bach valamelyik orgonaművét. Nah, az ott nagy élmény, de tényleg. 

Ezt, és rengeteg más dolgot is átélhetsz és megtapasztalhatsz a holnapi este folyamán. A péntek este lehet akár ilyen is. (Diszkóba meg utána is még el lehet menni;)

A templomok és programjaik listájából ITT szemezgethetsz.

1 megjegyzés:

  1. Mindenkinek köszi, aki csatlakozott:) Szép volt angyalhangú kórust hallani a Petrovban, és a pellicova utcai kistemplom orgonáját hallgatva a "vasutas boltívek" alatt figyelni hangokba font játékot, napsugarat (nincs zenei hallásom, talán már mondtam;), meg talán egy kicsit a billentyűk kopogását is..... és az éjféli áldás után leülni a Petrov kövén, míg szárnyaival az égbe emel az orgona....!

    VálaszTörlés