Ki jön filmfesztiválra?


…mégpedig egy kimondottan nem konvencionálisra?


Mivelhogy Brünnben zajlik egy. Tizenharmadik alkalommal, hét helyszínen, tíz egész estés filmmel és nyolc rövidfilm-blokkal várja a nézőket. A vetített filmek, melyek múlt héten járták be Prágát, egy központi téma köré épülnek, amely idén a „hatalom, manipuláció, őrültség.”  


Meleg fesztivál? „Meleg fesztivál, egy kicsit másképp – mondják a szervezők. A Mezipatra magyarul lépcsőfordulót jelent, egy szimbolikus teret a két emelet között, ahol mindenféle ember megfordul. A filmfesztiválon homoszexuális, leszbikus, biszexuális és transzgender témájú filmeket vetítenek. Merész ötlet? Vagy elvetendő? Az a tippem, hogy ezt olvasva sokakban felmerül a kérdés: miért, és kik számára fontos, hogy ilyen filmeket forgassanak? 

A Vito Russo legendás regénye alapján forgatott 1996-os Celluloid Closet a hollywoodi filmipart térképezi fel ebben a témában. Számomra a fenti kérdést A. Maupin válaszolta meg (3perc 40 másodpercnél): „...ugyanis a filmek mutatják be nekünk, hogy mi a remek, a tragikus, a csodálatos és a vicces egy randin. Olyan élményekről beszélnek, amelyeket mindenki ismer… Viszont, ha meleg vagy, és sehogy sem látod ezeket a dolgokat visszatükröződni a filmekből, azt kezded érezni, hogy valami nincs rendjén…”


A Mezipatra filmjeit november 16-tól 22-ig vetítik Brünnben. 
Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése