A legjobb fényképezőgép

A cím alapján sokan azt gondolhatják, hogy ez a cikk valamilyen technikai csúcsról fog szólni. Nos el kell keserítsek mindenkit, aki erre gondolt, ugyanis egészen másról lesz szó. 


Manapság rendkívüli népszerűségnek örvend a fotózás. Ennek legfőbb oka, hogy viszonylag olcsóvá és könnyen elérhetővé vált mindenki számára a digitális fotózás. Rengeteg gyártó kínál különféle gépeket, az egyszerű "szappantartóktól" a professzionális gépekig, szinte minden piaci űrt azonnal betöltve. Mindenki megtalálhatja a számára megfelelő gépet, határt igazán csak a pénztárcánk szabhat. Mindemellett a digitális technika markáns fejlődésen ment keresztül az elmúlt pár évben, így ma már egy átlagos mobiltelefon képérzékelője is a néhány évvel ezelőtti digitális fényképezőgépek szintjével vetekszik. És kérem el is érkeztünk a cikk fő témájához, éspedig a mobiltelefonnal fotózáshoz. 

Röviden kifejteném, mire is céloztam a címmel. Szerény véleményem szerint ugyanis a legjobb fényképezőgép nem az, amelyiknek a legnagyobb a felbontása, legnagyobb zoom-al rendelkezik, de még csak nem is az épp legdrágább fényképezőgép. A legjobb fényképezőgép az, ami épp nálunk, azaz kéznél van! Mert ugyan mit ér a drága felszerelés, ha nem tudjuk magunkkal vinni, és megörökíteni egy pillanatot az életünkből, ami egyszeri és sokszor megismételhetetlen. A legtöbb embernél általában a pénztárca és a mobiltelefon az ami kéznél van, magánál tartja. Tekintsünk most el a hölgyek végtelen retiküljeitől, kézitáskáitól. Ezért most néhány tippel szeretnék szolgálni, amikkel javíthatunk mobillal készült fotónk minőségén. 


1) SOHA ne használd a zoom funkciót! Talán nem is lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire ront a kép minőségén a beépített digitális zoom. Ne használjuk, ha kell, inkább utólag vágjunk a képen, sokkal jobb eredményt érhetünk el. 

2) Mindig maximális felbontáson fotózz! Amit kínál a gép, legalább azt használjuk ki :) 

3) Ha bizonytalan vagy, hogy egy kép élesre sikerült-e, soha ne félj csinálni több képet, utólag könnyen kiválaszthatod a legjobbat a többit pedig törölheted. 

4) Fény!
Mivel elég gyenge objektívünk van, igyekezzünk minél több fénnyel dolgozni. Nappal a legtöbb telefon jó minőségű képeket képes kipréselni magából. 

5) Menj közelebb! 
Ha úgy érzed a téma épp hogy csak látszik a képen, menj közelebb. Robert Capa híres mondása itt is megállja a helyét: "Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel." 

6) Egyszerűsíts!  
Próbálj minél minimalistább szerkesztést. Ez a pont egy külön cikket is megérne talán, de most erre nincs tér. Figyelj arra, mi lóg bele a képbe, ha van rá lehetőség, alkalmazd a harmadolást! Illetve menj a szabálynak szembe :) (épp ezért bonyolult egy pont ez) 

7) Utófeldolgozás 
Utolsó pontnak hagytam ezt, mivel sok fotós a photoshopot minimum eretnekségnek tartja, viszont a telefonos képeknél sokszor csodát lehet tenni utólag. Erre a célra a mai okostelefonokban számtalan program van (Instagram, Camera360...), viszont aki régebbi telefonnal próbálkozik, annak is rengeteg online megoldás kínálkozik. Az egyik legjobb ezek közül talán a PicMonkey (www.picmonkey.com), ami az alap beállításokon túl, különböző effekteket is kínál, amiket tetszés szerint kombinálhatunk. Ez az online alkalmazás hasznos lehet azoknak is, akik csak most ismerkednek a fotózással, vagy nem szeretnének mélyebben foglalkozni a képfeldolgozás útvesztőivel. 

illusztrációs képek: net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése