Kuba és a Gorilla

Gyere moziba velünk együtt, mint minden évben, idén is a Jeden Světre. Egy héttel Prága után Brünnbe érkezett és március 26-ig tart a nemzetközi filmfesztivál 15. kiadása. A filmek, melyek a világ legkülönbözőbb csücskeibe engednek bepillantást, olyan vidékeket térképeznek fel, ahol az emberi jogok korlátozva vannak. 
Kuba és Szlovákia a világ ilyen csücskei. 



Forbidden Voices (Tiltott hangok, 2012)

Yoani Sánchez kubai újságíró és blogger. 2002-ben emigrált Svájcba, de két év múlva visszatért Kubára. Blogja a Generación Y (Y generáció), melyet több millió olvasó követ figyelemmel szerte a világon sok-sok nyelven, többek között magyarul, szlovákul és csehül is, és melyet kiváltképpen ajánl azoknak, akiknek a nevében van ipszilon. Yoani népszerűsége blogjának köszönhetően rohamosan nőtt az elmúlt években, és mikor a rezsim megengedte neki, hogy kiutazzon a szigetről, Európát is meglátogatta. A kubai újságírónő mellett két másik emberjogi aktivistát mutat be a film: a kínai Zenget, akit négy éve házi őrizetbe kényszerített a rezsim, és az iráni Fernaz Seifit, akinek el kellett hagynia a szülőföldjét.  Mindhárman bloggerek, akik az internetes médiában való ténykedésükkel érték el, hogy országuk diktátora komoly politikai nyomás alá kerüljön. A filmet pénteken hatkor és kedden este kilenckor vetítik.



Od Fica do Fica (Ficotól Ficoig, 2012)

A szlovák dokumentumfilm-rendező, Zuzana Piussi nevére nem egész két éve figyelt fel a szélesebb köztudat, miután dokumentumfilmje miatt tett ellene feljelentést Helena Kožíková pozsonyi bírónő. A Piussi ellen emelt vádat azóta ejtették, és legutóbbi filmje, melyet a cseh Jeden Svět is a programjára tűzött, Fico két kormánya közti, azaz 2010-től a 2012-ig terjedő időszakot vizsgálja. A dokumentum kritikus szemmel mutataja be a két évet, melyet a Gorilla-botrány határoz(hat)ott volna meg, ha a média szerepet vállalt volna az ügy nyilvánosságra bocsátásában. A filmet Szlovákiában a mozik elutasították játszani, mindössze kis vetítéseken lehetett megnézni és az interneten terjesztették. A filmet hétfőn este fél kilenckor vetítik.      


         

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése