Multikultúrális Brünn – fotópályázat


Képzeld el, fejezd ki, nyűgözd le: s Brünn városa fényre derűl!

Ejnye, ha Kölcsey még élne, talán beperelne. Hogy jövök én ahhoz, hogy koppintsam Huszt című versének utolsó sorát és ezt a gyönyörű szállóigét ily módon elcsúfítsam? Ha nem éppen a sírjában forog nemzetünk költője, valószínűleg Kazinczyval vitázik a másvilágon. Mégis mit jelentsen, hogy a róla elnevezett diákklub képviselője, hozzá méltatlan módon gúnyt űz a magyarság eme gyönyörű mondatából?

 

Szó sincs semmiféle gúnyról! Csak egy kis figyelemfelkeltés. Minden csupán nézőpont kérdése és ez nem csak egy elcsépelt közhely, hanem egy hatalmas életigazság. Ugye-ugye? Vegyünk egy másik példát (egy icipici túlzással megfűszerezve): két vagy több nemzet él egy helyen, egy országban, egy városban. „Te jó ég!” – mondja a felvidéki magyar. „Te jó ég mekkora buli, micsoda élmények!” – mondja a felvidéki magyar diák Brünnben.

Élmények? Előző szemeszter elején portugálokat páholtunk el fociban a kolesz futballpályáján. Bizony! Nem előnyös, ha egy csapatban még a kapus is csatár. Számomra felemelő érzés volt. Aztán egy buliból hazafelé a „rozjezden” megismerkedtem egy Onur nevezetű török sráccal. Megmosolyogtam a nevét. A fejét fogta szegény gyerek mikor elárultam neki, hogy a nagymamám rá van kattanva egy török szappanoperára, melyben a főszereplőt ugyanígy hívják. Hát igen, még ha néha csak pillanatnyiak is ezek az élmények, de ha mosolyra görbítik a szád, már szebbé teszik a napod.

Az ilyen pillanatok megörökítése céljából hirdetett a KAFEDIK fotópályázatot. Az IMAGINE, EXPRESS, IMPRESS a multicultural Brno fotóverseny Brünn városának kulturális sokszínűségét helyezi a középpontba. A város mindennapjait az itt élő különféle etnikumok és nemzetiségek teszik színesebbé, gazdagítják. Mutassátok meg, Ti hogyan látjátok ezt a sokrétűséget, kapjátok lencsevégre a figyelemre méltó, ritka pillanatokat!

A versenyben minden lelkes fényképész részt vehet.
A versenybe legfeljebb 3 fotóval lehet benevezni. Szakmai zsűri választja ki a legjobb beérkezett képeket, melyek később díjazásra és kiállításra kerülnek.


Témája: Brünn, ahol a kultúrák találkoznak
Beküldési határidő: 2013. március 30.
Beküldési cím: multicult@kafedik.net 
Eredményhirdetés és kiállításmegnyitó: 2013. április 17-én, Literární čajovna Skleněná louka (Kounicova 23)

A fotóverseny facebook-eseménye:
Részletes nevezési feltételek:

írta: Gery
poszter: Ádám Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése