magyarázhatom, mi a flow

Huzamosabb időt otthon tölteni a szüleimmel már csak azért is kihívás, mert a mondás szerint a szülők szemében a gyermek gyermek marad, akárhány éves is. Előjönnek a jószándékú, de megválaszolhatatlan kérdések úgymint: "ettél már?", "nem fázol?", "a vitamint bevetted?", és a legfontosabb: "már megint éjfél után mentél aludni?". Ilyenkor aztán hebeghetek, magyarázhatom, hogy mi a flow, és hogy különbenis.....


Márpedig nem egy ritka jelenségről van szó, fogadni mernék, hogy többször is átéltétek már. Mint a néni a gyöngyös boltban (esküszöm, nem hallgatóztam, de olyan hangosan mesélte), aki se enni se inni nem áll fel, ha egy új mintát fűzöget, egészen addig, míg el nem készül az ékszer. Vagy a gyerekek a homokozóban. Étlen szomjan építik a tortácskákat. Mondom, biztosan átéltétek már. Órákon át pengettétek a gitárt anélkül, hogy sejtelmetek lett volna az idő múlásáról. Vagy a sportpályán. Főzés közben..... A jelenség kutatója "autotelikusnak" nevezte ezeket a tevékenységeket. Fő jellemzőjük, hogy önmagukért végezzük őket. A cselekvés célja nem a "feladat" elvégzése, hanem az általa szerzett élmény. (Szóval a főzés csak akkor jó példa, ha nem túl éhesen, passzióból állunk neki és örömet hoz számunkra ez a konyhai alkímia. De ez mindennel így van. A sporttal is. Én például sosem éreztem örömöt a gimis tornaórákon. Egy kreatív rizottó közben annál inkább.)

De miért beszélek "jelenségről"? A fiumei születésű, amerikában élő Csíkszentmihályi Mihály kifigyelte, hogy egyes művészek képesek annyira elmélyülni az alkotás folyamatában, hogy szinte másik tudatállapotba kerülnek. Módosul az időérzékelésük, csökken az érzékenységük a külvilágból érkező impulzusokra, sőt, a saját testükből érkező információkra is kevésbé fogékonyak (éhség-, fáradtságérzet, hideg, stb). Ezt az állapotot "flow élménynek" nevezte és további kutatásokat szentelt megismerésének. A flow nem csak addig érdekes, míg általa teljesen beszippant minket egy-egy tevékenység. Csíkszentmihályi arra is rámutatott, hogy a flow hozzájárul elégedettség-érzetünk szinten tartásához, véd a depresszió ellen, sőt, a boldogság kék madarát is meginvitálja áramló életünkbe.....

Ennyi az én magyarázatom, mielőtt belebonyolódnék,  hallgassátok meg inkább magát a szerzőt, vagy ha módotok van rá, nézzetek utána a könyvében (Flow – Az áramlat: A tökéletes élmény pszichológiája), milyen tevékenységekkel érhetjük el az élményt, és mit tehetünk azért, hogy megkönnyítsük a flow megélését. 

És egyszercsak reggel van, és a szüleim fölkelnek, mielőtt még elmennék aludni. És aggódva ingatják a fejüket, hogy már megint mi kötött úgy le. Most.... megmondjam? Antidepresszív rajzolgatás némi boldogsággerjesztő kagyló-fülbevalóval.... Ehh, nem mondom. Flow. És feljön a nap.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése