Túlélési útmutató fesztiválokra

Vannak azok a hasznos tanácsok, amelyek már mindenkinek a könyökén jönnek ki. Vannak azonban azok a pilanatok is, amikor a buta véletlenek és banális döntések következményei megelőzhetőek lennének, ha ezek a tanácsok nem követték volna az egyik fülünkön be, a másikon ki útvonalat.
A már unalomig ismert hasznosságok helyett álljon most itt néhány más is. Hát ez nyilvánvaló!- mondanánk elsőre, pedig... biztos?


Autó
A társaságok absztinens tagjait mindig hála és megbecsülés övezi, amiért hajlandóak a többieket eseményről eseményre szállítani. Ivócimboráinknak, akikkel együtt ittunk, ne higgyük el, hogy ők már kijózanodtak, ha mi még nem, és ne üljünk be melléjük az autóba! A húsz év körüli sofőrök (javarészt fiúk) szomorú szabálya, hogy vagy túl gyorsan hajtanak haza éjjel a fesztiválról az ismerős úton, vagy túl fáradtak, vagy éppen rájön az eső. Mágnesként vonzzuk a bajt a „nagyon élünk” jegyében való vetélkedéssel a minél többen egy autóban, nyitott ajtókkal autózás vagy a motorháztetőn utazás versenyszámokban. Legyünk okosak: ahogy jöttünk, úgy menjünk haza is!

Motorbicikli
Ne akkor pattanjunk motorra a Top Gun-os Tom Cruise lazaságával, amikor összerúgtuk a port a barátnővel- feleséggel! Az ilyenkori fejszellőztető motorozások gyakori velejárója az otthon felejtett sisak, részeg sofőr a szembejövő öreg autóban, traktor keresztben a megyei úton éjnek éjszakáján, kanyarban félreállított teherautó, körforgalom ott, ahol tavaly még nem volt...


Fej
A fejreesést ne könnyelműsködjük el! A sérülést elszenvedőt kórházba visszük: azonnal és mindig! Annak ellenére is, hogy az esés után felállt és azt bizonygatja, semmi baja. Megvárjuk az orvost, és elmagyarázzuk részletesen, elmagyarázzuk ismételten, esetleg elmagyarázzuk még nyomatékosabban, akár kiabálva, hogy a kórházi lépcsőkön ülő beszámíthatatlanul vigyorgó személy a hátunk mögött éppen az előbb esett fejre. Fontos elismételni, hogy a fejére esett, még akkor is, ha azon a fejen az esésnek semmi nyoma. Még akkor is, hogy ha az egészségügyi személyzet azt gondolja majd, hogy tréfát űzünk velük.

Fa
Szabály: marihuána után nem mászunk fára, ugyanis rosszul becsüljük fel ilyenkor a faágak vastagságát, alkohol után nem mászunk már sehová, még négykézláb sem! Inkább halljunk jól és lássunk kevésbé jól, támogassuk egymást a bandában állva, semmint fáról zuhanjunk le és valamilyen hegyes gally vagy valaki alattunk alló esernyője szúrja át a lépünket. A varázsige azt mondja, a fesztiválokon mintha nem léteznének fák, tetők, falak, rámpák. És arra, ami nem létezik, nem mászunk!

Ötlet
Vigyázat az emberekkel, akiknek jó ötleteik vannak! Gyilkosan jó ötletek lehetnek ezek. Egy kockázatos ötlet Az Ötlet, hogy állítólag odébb a réten nagyobb a buli, kisebb a sörre váró sor, új emberek vannak és a frontman már meztelen felsőtesttel hódít. Menjünk oda! Az éli túl vagy marad sértetlen Az Ötletet, aki utolsóként indul el vagy el sem indul és ülve marad. Ezt a szabályt is a tapasztalat írta: ha szórakoztok, szórakozzatok. Mindenütt csak rosszabb lehet annál, ahol épp vagytok és jól érzitek magatokat.

Fürdés
Az éjjeli fürdőzés alkohol vagy valami egyéb hatása alatt –nem meglepő-veszélyes. Ellenben, nő és férfi, lány és fiú éjszakai fürdőzése a statisztikákat tekintve sem veszélyes. Sokkal valószínűbb, hogy aztán ez a lány vagy fiú (a jobb úszó) húzza majd ki a csoport azon tagját, akinek valaki a fejére lépett a víz alatt vagy beütötte a fejét valamilyen kőbe.

Veszekedés
Nyilvános helyeken, fesztiválokon, kirándulásokon, túrákon, ha csak egy kicsit is lehetséges, nem bonyolódunk vitába a társunkkal. Ilyenkor megeshet, hogy a másik otthagyja az ismert társaságot és egy ismeretlenhez csapódik, vagy valamilyen elhagyatott helyet keres. Mindenki biztos benne, hogy rövid időn belül majd visszajön, de nem muszáj visszajönnie! Nagyon könnyű a nem megfelelő pillanatban nem megfelelő helyen rosszakarókkal találkozni, akik csak az alkalomra várnak.

Alkohol
Még mindig nem állíthatjuk, hogy tudunk inni, hiszen ahhoz túl gyakran fordul elő az alkoholmérgezés vagy a hányás és ételdarabok légcsőbe kerülése, mindig gyarapítva az eseteket a felnövő, alkohollal és a crazy shop-os „csodaszerekkel” ismerkedő generáció. Az égető nap és tömény alkohol vagy műanyagpoharas meleg sör gyilkos kombináció, a "melyik is az én poharam?"- nyomozás pedig fertőzésforrás. Ajánlott ivás mellett inni is, vizet. A napon sapkával, barátnő-pólóból készült turbánnal legyünk, vagy hűtsük a lábaink patakban. Viszont egy üveg vodka után már ne sétálgassunk a patakban, telepedjünk egy kőre és lábat áztatva várjunk az ihletre! Ha töményt akarunk inni, akkor ne többet, mint fél decit óránként, leöblítve vízzel. Ne féljünk, nem rontja majd a hatást. Külön kategóriát alkotnak a "lehúzok fél liter rumot, amíg befejezi az előzenekar" -típusú fogadások.

Még ha úgy is gondoljuk, hogy annak, hogy pont mi pont most keredünk bajba, elenyésző az esélye, vegyük le a rózsaszín szemüveget és- vigyázzunk, magunkra és egymásra is. És legyen felejthetetlen a nyár!

kép http://lowrithomasclarke.wordpress.com/

A cikk Norbert Moravansky:"Ako sa nezabiť na festivale", .tyzden 26/2014 alapján készült

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése