Buborékpukkasztás Brünnben

Ha tavasz és Brünn, akkor Jeden svět dokufilmfesztivál. Ezt jó, ha az ember az eszébe vési, és időt kerít magának rá (különben lemarad és sajnálni fogja... nagyon).


A 17. alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál március elején már megjárta Prágát, most Brünnben pukkasztgatja előítéleteink buborékait, hogy aztán továbbutazzon még legalább harminc helyszínre. Bár már múlt hét keddtől él Jeden svět lázban az Art, Scala és Lucerna mozi vagy például a Trojka, egészen 24-ig (újabb kedd) adott a lehetőség, hogy e filmek által is szélesítsük látókörünket.


A fesztivál minden éven egy központi mottó vagy téma köré gyűjti a bemutatásra kerülő filmeket, idén a jelszó: "Praskněte své bubliny!". A buborék-motívumra a fesztivál főszervezője, Hana Kulhánková ad magyarázatot:
"A modern technológiáknak köszönhetően a történések hírei szinte azonnal eljutnak hozzánk, várakoztatás nélkül reagálhatunk és nyilváníthatjuk ki véleményünket. Mégis teljesen ellentétes  a reakciónk- hiszen inkább elzárkózunk bizonyos információk elől. Ebben a védő buborékunkban megvan a védettség érzésünk, hogy mindaz, ami kint történik, nem ér el hozzánk. Mindenkinek van valamilyen védőburka, amely bár védelmet nyújt, de el is zár a világtól. A Jeden svet fesztiválon most lehetőség lesz arra, hogy néhány ilyen védőbuborékot kipukkasszunk, növelve igy a külvilággal és a benne folyó eseményekkel való kapcsolatunkat."


A körülbelül egy órás filmek szó szerint a világ minden tájáról érkeztek, a produkciós csoport származása, de tematika szempontjából is. A szervezők egyre inkább odafigyelnek arra, hogy a filmek levetítése mellé még valamilyen kísérőprogramot szervezzenek, főleg beszélgetéseket vagy a filmet készítő gárdával, vagy az adott témában otthonosan mozgó szakemberekkel.

És hogy mit érdemes kiválasztani a gazdag kínálatból? Kinek -kinek szája íze szerint természetesen (és a szerint, vajon akad e még jegy az adott vetítésre), de  hagyhatjuk magunkat szabadon inspirálni a  prágai szakmai zsűri által legjobbnak ítélt filmekkel.
A Podoba ticha 2014-es, a legjobb film címet elnyert produkció a 60-as évek indonéziai népirtásának következményeit mutatja be a túlélők szempontjából. Kemény párbeszédek zajlanak a főszereplő Adi és a testvérét kivégző gyilkosok között, akik büntetés helyett még mindig fontos pozíciókat töltenek be.(hétfőn, 23-án 18:30-tól a Trojkában).
A legjobb rendezésért járó díjat a 2008-as zimbabwei kiegyezést, egy demokratikus  alkotmány létrehozásának bonyolultságát boncolgató film, a Demokraté kapta (23-án 20:30-tól a Trojkában)


Néhány ötlet pedig, mi az, ami nekem azonnal felkeltette a figyelmem és amely talán tényleg buborékpukkasztóak lehet:
Danieluv svet- a pedofilok világát és mindennapjait bemutató film egy fiatal diákon keresztül ismerteti meg a nézőt azzal a kilátástalansággal és reménytelenséggel, amelyet ezek az emberek a támogatás hiánya és érzelmi szükségleteik beteljesülhetetlensége miatt éreznek. (20-án 20:30-tól a Trojkában)
Felvidék- magyar, ráadásul szlovákiai magyar vonatkozása miatt is meg kell említeni. Valószinű, hogy nem a szlovákiai magyaroknak fog majd újat mondani, hanem a többségnek :) (23-án 21:00-tól a  Moravská galerie-ben)

"Prásknime své bubliny!" :)


ps. a hozzászólások pedig ideális helyet biztosítanak közös jedensvet-látogatás megbeszélésére vagy élménybeszámolóra a látott filmekről

képek: jedensvet.cz

2 megjegyzés:

  1. kedd este fél kilenckor, The Serbian Lawyer.
    ki csatlakozik? :)

    VálaszTörlés
  2. Nahát! :)
    Ha minden igaz, akkor \tema és én :)

    VálaszTörlés