Fukusima, a világ mumusa

Avagy rövid kivonat arról, mi történt, mi történik a japán atomerőműben és környezetében, a baleset hatásairól, a következményekről és a média által keltett hisztériáról.


Kezdetnek alapinfók az erőműről és működéséről. A Fukushima I-Daiichi atomerőmű 1971 óta üzemel, tehát az egyik legöregebb japán atomerőmű,benne 6 reaktorblokk található (egész Japánban 54 működik). Ezek úgynevezett forralóvizes reaktorok (boiling water reactor-BWR), ahol is a magahasadás következtében a felforrósodik a reaktor hűtővize (ez demineralizált víz-fontos!), majd gőzzé alakul és meghajt egy turbinát, aminek a tengelyére egy villanygenerátor van kötve, az pedig villamosenergiát termel. A turbinát meghajtott fáradt gőzt ezután lecsapatják, majd visszaáramoltatják a reaktorba, ahol újra felforr... és így tovább körbe körbe. Természetesen az egész technológiát az külvilágtól hermetikusan elzárva kell, hogy tartsák, amire két beton védőburok ún. kontejnment szolgál. A belső magát a reaktor körül található, ezt kívülről nem lehet látni, míg a külső(gyakrolatilag a blokk épülete amit a tévében is mutattak, hogy robban) az előbb leírt technológia nagy részét zárja el hermetikusan a külvilágtól, hogy normál körülmények között még véletlenül se jusson radioaktív sugárzás a környezetbe. A külső védőburkon belül találhatóak továbbá a már elhasznált, kiégett fűtőelemek.

Meg kell, hogy említsük továbbá, hogy az atomerőmű 100 méterre a tenger partjától fekszik, Japán keleti partvidékén. 3 fő oka van annak, miért pont ott(’’hiszen bármikor jöhet a cunami, hülyék ezek?’’):

-építés: a bonyolult és robusztus technológiák tengeren történő szállítás sokkal egyszerűbb, mint közúton.
-hűtés: a reaktor közvetett hűtésére a tengervíz szolgál, ami ún. kondenzátoron keresztül hűti le a gőzt, ami a turinából kijön, vízzé alakul, és visszamegy a reaktorba
-szeizmológia: vicces, de pont a földrengések miatt. Az itt található sziklás talaj egyszerűen stabilabb, biztonságosabb, mint a lazább talajok. Egyszerűen kevesebb baja lehet az erőműnek, mint máshol.

Nagyvonalakban tehát leírtuk, hogy működik a bestia, ha minden terv szerint alakul. Most lessünk bele, mi is történt március 11-én. Az elemi erejű, 9,1-es erősségű földrengést természetesen észlelték az atomerőműben, azonnal életbeléptek a biztosnági rendszerek, amik a 3 működésben lévő reaktort azonnal leállították. Tehát a földrengést a komplexum kiállta, a balesetet NEM közvetlenül a földrengés okozta. Jogos a kérdés, hogy akkor miért van baj? Azért van baj, mert a reaktor az nem porszívó, amit ha kikapcsolsz, utána nincs vele semmi. A reaktorban ugyan megszűnt a láncreakció, viszont a fűtőelemek továbbra is hőt termeltek, a névleges érték egy százalékát, amit szintén el kellett vonni a rendszertől, hogy az ne forrósodjon túl. Tehát ott tartunk, hogy leálltak a működésben lévő blokkok, egy órával vagyunk földrengés után, minden klappol. De! Ekkor megérkezett a szökőár egy !10 méter! magas hullámmal. Ez a hullám ugyanis vitt magával mindent, ami elektromos energiával látta el azokat a szerkezeteket, amik azért feleltek, hogy a leállás után termelődő remanens hőt elvezessék. Magyarul megszűnt a hűtővíz keringetése, ami ennek hatására felmelegedett, majd később jórésze elpárolgott. A lecsökkent víz szintje alól előbukkantak a fűtőelemek, amelyek a hűtés hiányában egyszerűen elolvadtak. A fűtő elemek vázában lévő cirkónium magas hőmérsékleten és nyomáson kémiai reakcióba lépett a vízgőzzel, amiből hidrogén keletkezett. A hidrogén a levegővel keveredve meg robban. Két blokkban robbant is. Ezek a robbanások pedig olyan erejűek voltak, amiket a külső védőburok már nem állt ki, és ezért kerülhet a környezetbe radioaktív sugázás. Egymondatban tehát a balesetet az okozta, hogy megszűnt a reaktor hűtését szolgáló szerkezetek áramellátása. Természetesen nem csak egy rendszer felel azért, hogy hűteni lehessen a reaktorokat, mindig van B-terv, C-terv, sokszor még D-terv is. Itt viszont minden tervet vitt a cunami, ami majdnem kétszer akkora volt, mint amit ez az atomerőmű kiállt volna.

Már akkor tudni lehetett, hogy nagy a baj, mikor a cunami másnapján a japánok bejelentették, hogy közvetlenül tengervízzel próbálják megoldani a további hűtést a folyamatosan párolgó deminarilázált víz helyett. Ez elég komoly kétségbeesést jelzett, hiszen bevállalták, hogy végleg kivonják a forgalomból ezeket a reaktorokat, azzal, hogy agresszív magas ásványi anyag tartalmű vízzel használhatatlanná teszik a komplett technológiát. Azóta tudjuk, hogy ez sem volt elég ahhoz, hogy megakadályozzák a hidrogén képződését és berobbanását.

Azóta Fukushimában folyamatosan zajlik a kárelhárítás, a mentés, folyamatosan érkeznek a hírek tengerbeömlő radioaktív vízről, meg sugárfertőzött munkásokról, meg sikertelen szivárgás elhárításokról és így tovább, amikről tájékoztat ugyan a média, de sokszor felnagyítják a dolgok jelentőségét. Az a radioaktivitás, ami a környezetbe jutott nagyon elhanyagolható, a legfontosabb pedig az, hogy elkerüljék a radioaktivitás ivóvízkészletbe jutását, de a japánok szerint ez ott nem veszléyeztet. Ha leszögezzük hogy a jód 131-es izotópjáról van szó elsősorban, aminek a felezési ideje mindössze 8 nap, akkor egy hónappal a környezetbe jutása után ennek a koncentrációja kb. az eredeti mennyiség 6 százalékára csökken. Gondoljunk bele hogy 1945 és 1996 között világszerte 2046 kisérleti atomrobbantást hajtottak végre, amik sok-sok milliószor nagyobb sugárfertőzést jelentettek egyenként, igaz nem lakott területen. Ha anno a hírekben egy ilyen atomrobbantásról szóltak a híradóban, akkor általában a többség csak felhúzta a szemöldökét, megvarkagatta a megvakargatni valót, bontott egy újabb sört, az időjárás-jelentés után pedig megnézte a meccset.

Európában meglehetősen nagy viszhangja volt ennek az eseménynek, újra felerősödtek azok a hangok, amik ellenzik atomenergia felhasználását. Németország esete mutatja, a helyzet súlyát. Ott a ’’zöld’’ lobbinak sikerült olyan hatást kifejteni a közvéleményre és a nagypolitikára, hogy elrendelték a hét legkorosabb atomerőmű ideiglenes leállítását. Németország kormánya épp tavaly adott ki rendeletet 17 atomreaktor élettartamának 12 éves meghosszabbításáról, ami már akkor kiverte a közvéleménynél a biztosítékot, és hihetetlenül megnövelte a Szocdemek és a Zöldek támogatottságát. Két héttel Fukushima után két tartományban is választásokat tartottak, aminek a győztesei egyértelműen a Zöldek, akik Baden-Württembergben megkétszerezték, Rajna-Pfalzban pedig megháromszorozták szavazataik arányát. Németországban egyértelmű az atomellenes hangulat, és sokan szeretnék az atomerőműveik bezárását. Ez azonban energetikailag, ekonómiailag teljesen megoldhatatlan, hiszen a német elektromos energiatermelés 18-20%-át adják atomerőművek. Ez egy olyan brutális mennyiség, amit egyszerűen rövid és középtávon lehetetlen pótolni, és racionális keretek között gondolkodva értelme sincs ezen gondolkozni. Sem Németországban, sem Szlovákiában, sem globálisan.

Két fő problémánk van az atommal az elektromos energia termelésében. Az egyik a baleset veszély(Csernobil, Fukushima – gyorsan szögezzük le, hogy a kettő még véletlenül sem említhető ehy lapon), a másik pedig a radioaktív hulladékok(kiégett fűtőanyagok, egyéb besugárzott eszközök) elhelyezése, ami nincs megoldva. A félelem pedig a radioaktivitás ivóvízkészletbe jutásától a legnagyobb. Az biztos, hogy az atomenergiát ki kell használnuk, nincsenek egyéb racionális megoldások. Lehetetlen lenne pótolni a kieső energiamennyiséget, ha az atomerőművek leállnának. Tekintettel kell hogy legyünk arra is, hogy az atomerőművek még mindig sokszor zöldebbek mint a hőerőművek. Mi, akik ezt az energiát fogyasztjuk, sokkal kevesebb környezetre káros hulladékot termelünk velük, mint a szénre, gázra vagy kőolajra működő erőművek energiájának fogyasztásával. Természetesen a maghasadás elvén működő reaktoroknak is egyszer leáldozik, hiszen előbb vagy utóbb az urán is elfogy, és addigra már kész kell lenni egy jobb megoldásnak, amit majd valószinűleg a fúziós reaktorok fognak jelenteni.

Ezt a témát nagyon hosszú elemzések, írások, diskurzusok taglalják, amiből természetesen nagyon nehéz megfelelő kivonatot adni, es a Csacsiban sajnos ennyi nem fér el. Akinek meghozta a kedvét ez az elmélkedés, és pontosabb információkhoz szeretne jutni a fukushimai történésekkel kapcsolatban annak két forrást ajánálanék: 
Prof. Vladimír Slugeň előadását, amit a www.energia.sk weboldalon lehet elérni, illetve a www.reak.bme.hu/index.php?id=768 oldalt, ahol Dr. Aszódi Attila tesz közzé időközönként jelentést a helyzetről.

Vavreczky Gábor

kép: http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=4534 

9 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gabor!

    Elnezesedet kerem, hogy ilyen jellegu "megjegyzest" kuldok az irasodhoz!

    A szoveg egyszeruen hemzseg a helyesirasi, nyelvtani es egyeb hibaktol. Ugy nez ki, mintha elfelejtettek volna atolvasni...

    Szerintem ez egy foiskolas ujsagban egyszeruen megengedhetetlen!

    Nehany hiba (a teljesseg igenye nelkul):
    [ A szogletes zarojelekben szereplo szam -> lasd lejjebb ]

    1. "atomerőmű,benne" - [1]
    2. "víz-fontos!" - ugy nez ki, mintha a ket szo egybe tartozna, helyesen: "víz - fontos!"
    3. "körbe körbe" - tudomasom szerint kotojellel irjak, helyesen: "körbe-körbe"
    4. "az külvilágtól"
    5. "A belső magát a reaktor körül található" - [0]
    6. "külső(gyakrolatilag" - [1]
    7. "partvidékén. 3 fő oka van" - Mondatot szammal kezdeni? Helyesen: "partvidékén. Három fő oka van"
    8. "pont ott(’’hiszen bármikor jöhet a cunami, hülyék ezek?’’)" - [2]
    9a. "-építés:" - szerintem jobban nez ki igy: "- építés:" (persze hosszu kotojellel)
    9b. Az "-építés: ..." felsorolasnal a kotojel utani resz egyszer ponttal vegzodik, egyszer nem...
    10. "a bonyolult és robusztus technológiák tengeren történő szállítás sokkal egyszerűbb, mint közúton." - [0]
    11. "életbeléptek" - kulon irjak, helyesen: "életbe léptek"
    12. "biztosnági rendszerek" - [0]
    13. "Azért van baj, mert a reaktor az nem porszívó, amit ha kikapcsolsz, utána nincs vele semmi." - nincs vele semmi?
    14. "egy !10 méter! magas" - igy nem szebb: "egy 10 méter (!) magas"?
    15. "Egymondatban" - kulon irjak, helyesen: "Egy mondatban"
    16. "deminarilázált víz" - [0]
    17. "veszléyeztet"
    18. "Azóta Fukushimában folyamatosan zajlik a kárelhárítás ..." - itt ket jo hosszu mondat kezdodik. Nem lehetett volna rovidebbeket hasznalni?
    19. "Ha leszögezzük hogy a jód" - [1]
    20. "Gondoljunk bele hogy" - [1]
    21. "megvarkagatta a megvakargatni valót" - :-)
    22. "’’zöld’’" - [2]
    23. "baleset veszély(Csernobil" - [1]
    24. "említhető ehy lapon" - [0]
    25. "hulladékok(kiégett" - [1]
    26. "adni, es" - hianyzik az ekezet
    27. "két forrást ajánálané" - [0]

    [0] - nincs ertelme (gondolom eliras)

    [1] - vesszo, zarojelek hasznalata:
    http://hu.wikisource.org/wiki/A_magyar_helyes%C3%ADr%C3%A1s_szab%C3%A1lyai/Az_%C3%ADr%C3%A1sjelek (Szavak és szórészek közötti írásjelek)

    [2] - idezojelek hasznalata:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Id%C3%A9z%C5%91jel (Az elsődleges (dupla) idézőjelek)


    Nehany kerdesem lenne meg az eromuvel kapcsolatban:
    - "A hidrogén a levegővel keveredve meg robban." - miert nem szivattyuztak ki a levegot?
    - A cunamival nem szamoltak az eromu tervezesenel?
    - Az eromu vegulis tulelete a cunamit. Tehat az egyetlen (nagyobb) problema, amit a cunami okozott az aramellatas kimaradasa? Mennyi (mekkora) mobil generator kell, hogy stabilizalni tudjak a reaktort? Mennyi ido mig teljesen leall?


    Megj.
    Lehetseges, hogy az idozojeleket nem masolta at rendesen.

    VálaszTörlés
  3. ne viccelj, mdavid, hány órádba telt míg ezt kikopiztad ide? lehet simán csak annyi a hiba, hogy nem a javított verziót publikáltam, és akkor nem Gábort, hanem engem kéne számon kérni.... (jajistenem, négy pöttyöt tettem ide a standard három helyett.... megint.... megint.... de ez azért van, mert utálom a hárompöttyöt....) amellett meg, ne a zárójeleken(, meg a rossz helyre(nem) tett betűközökön lovagoljunk. szerintem színvonalas cikk, és aki egyetemista (nem csak főiskolás!!!) szinten van, az képes a lényegre koncentrálni;) üdV!

    U.i.: tisztában vagy vele, hogy nem használsz ekezeteket? erre nem vonatkozik helyesírási vagy stilisztikai "ejnye-bejnye"?

    VálaszTörlés
  4. Mar azt hittem senki sem olvassa, amit irtam :)

    Megvolt kb. fel ora alatt. Ne keverd a kommentekben hasznalt "irasmodot" egy publikalt szovegevel.

    Itt, ha hasznalsz szlenget, roviditeseket stb. az megengedett, mig egy ujsagban mar nem biztos.

    (A harom pont sem igazan harom pont, hanem egy kulon karakter: unicodeban pl. U+2026. Itt ha nem ezt irod, nem szamit, de ha egy ujsagot keszitesz akkor mar lehet igen...)

    Nem beszelve arrol, hogy amit ideirsz, azt altalaban nem ellenorzod, nem olvasod at 100x. Nincs is ezzel semmi gond.

    Szerintem ez elfogadhato. De egy ujsagban? :)

    (A cikket eloszor a kezzel foghato ujsagban olvastam, aztan jottem ide, meglattam itt, es ide kommenteltem. Elkepzelheto, hogy az osszes hiba nem jelenik meg az ujsagban, de nagy resze biztosan.)

    Amiota internetem van, nem hasznalok ekezetek semilyen kommentben, chaten, ahogy pl. a fajlnevekben sem. DE ha pl. egy cikket irok, ott termesztesen igen. Az oka pedig egyszeru: sokkal konnyebb, gyorsabb ekezetek nelkul irni, egyszerubb az angol billentyuzet, nem beszelve arrol, hogy informatikuskent programok irasakor mar megszoktam ;) (Az elozo kommentnel oda akartam irni a vegere, hogy direkt nem hasznalok ekezeteket, tudtam, hogy majd valaki szova teszi :)

    En nem allitottam, hogy nem szinvonalas a cikk, de kb. fel ora raforditassal meg "szinvonalasabba" varazsolhato. Ha mas lehetoseg nincs, kuldd el nekem, en kijavitom :D

    VálaszTörlés
  5. Szióka, az ember félni fog megszólalni, hogy melyik félre-billentyűbe kötnek majd bele valakik :)
    egyébként Dávid, én a Vica válaszában az ékezeteken meg a pontokon kívül találtam olyat is, hogy valószínűleg figyelmetlenség történt, ami után már más javítás a helyzeten, mint szánom-bánom, legközelebb jobban figyelek, nem lehet... ez pedig meg is volt... Én úgy értettem, volt a "munkaszöveg" meg egy javított hibátlanabb szöveg... na most, valamilyen oknál fogva, sietség meg minden más, meg mert SENKI aki az újsággal foglalkozik nem professzionális újságíró, hogy ez lenne a legnagyobb gondja, szóval ... a munkaverzió került bele a csacsiba... Tényleg sajnálatos tény, mivel mindenki szeretné a tökéleteset kihozni mindenből, amihez hozzányúl, de... megesnek ilyen dolgok is, szerintem a szöveg élvezhetőségén és színvonalán nem változtat... képzeld el, hogy nem látod a szöveget, csak olvassa neked valaki... akkor milyen véleményed lenne róla? Én erre lennék kíváncsi :)
    Szép napot

    VálaszTörlés
  6. Nem kell felni megszolalni, en most az ujsagrol beszelek, nem az itteni kommentekrol, meg stb... Valahogy nehez ezt megerteni :)

    Igen, valamilyen szinten egyetertek veled. Ha megnezed, en nem is a szerkesztoknek cimeztem az elso kommentet :) Inkabb arra akartam celozni, hogy ha valaki ismeri a "szabalyokat" nem kovet el ilyen (alap) hibakat.

    En nem is a cikket "mondtam le", hanem a helyesirasat :)

    Egyebkent nem rosszbol mondom, tiszteletben tartom, hogy valaki ezzel a szabadidejeben foglalkozik, ingyen...

    Voltak az ujsagban olyan cikkek is, hogy... pl.: "a terkep, reszveteli iv es a pecsetes igazolasok fotojat nem tudom csatolni, mivel nem vagyok Brnoban es a szobatarsam a kerlelesem ellenere nem kuldte meg el...". Ilyet minek beleirni a cikkbe? "Az abszolut vinner: ...". Mit jelent az, hogy "vinner"? :D Ezekre mar inkabb nem mondok semmit... :)

    Szep napot :P

    VálaszTörlés
  7. A térkép, részvételi iv és hasonlókhoz... annak története van, hogy miért az került bele a szövegbe és miért igy, ahogy... mellesleg ez amit kiemeltél csak egy töredéke volt annak a cikknek. Mondjuk most igencsak úgy nézhet ki, hogy minden felelősséget igyekszik az a pár ember, akiknek az újsághoz köze van elháritani magáról, de ... tényleg ezt is igen könnyen meg lehet magyarázni olyan dologgal, hogy időhiány meg sietség, ami miatt aztán egy eredetileg csak mailnek iródott szöveg került bele a cikkbe... ezért pont az a mondat, amit kiemeltél... meg a másik is, mert mivel mailnek készült, megmaradt a naponta használt köznyelvnél, ebből kifolyólag került bele természetesen szleng is... és egyébként meg, bár nem szeretem én sem nagyon, amikor össze-vissza keverjük a nyelvet, de néha illik a szövegkörnyezethez, stilushoz... na, ez az a szituáció volt... az én szemszögemből persze.

    De már ha igy megkritizálgattad a szerkesztőbrigádot (:P épitő jelleg
    kritika mindig jöhet, ha meg nem érezzük jogosnak, szólunk (lásd most :)) vagy akinek nem inge.... ) nem akarod bőviteno a sárgacsacsi gárdáját? néhány szövegecske? hmmm? :)

    VálaszTörlés
  8. jaaaj, sziasztok, annyira örülük, hogy megy a beszélgetés:)

    te mdavid, én nagyon szívesen elküldeném neked a cikkeket kijavítani, de én eddig azt sem tudtam, hogy létezel:) figyelj, tudnál valami elérhetőséget adni, ahová legközelebb ilyen ügyekkel fordulhatnék?

    amúgy meg meglep, hogy a térképet oldjátok.... én persze egyazegyben bekopiztam a Balu beszámolóját, de ha sokmillió percem lett volna elmélkedni fölötte, akkor sem húzom ki ezt az általad idézett mondatot. Mert persze olvastam felhasználás előtt, és tetszett úgy ahogy volt:) Szerintem aki ott volt, az tudja mire kell a térkép sörmaratonhoz, a többi tagmondat pedig annyira életszerű és dinamikus, hogy egyszerűen nekem kellett oda:) lehet az újságírásnak vannak valami általad ismert szabályai, de vannak árnyalatok is.. mi ugyanis a diák, sőt egyetemista kategóriában futunk:)de hát gyere, hozd a tudásod, és kapcsolódjál be, mit szólsz?

    üdV.

    VálaszTörlés
  9. Udv!

    Sajnalom, hogy nem sikerult hamarabb irnom, de suliztam :)

    Persze, szivesen segitek...

    Ezen a mail cimen elerheto vagyok: mdavid626 kukac gmail.com :)

    (Nekted jon ertesites, ha valaki ir kommentart?)

    VálaszTörlés