Böngészőháború

Internet Explorer, Mozilla Firefox, Apple Safari, Google Chrome, Opera ... mindenki válassza ki a magáét a saját szája-íze szerint, hisz látszólag csak kinézetben és pár kényelmi extrában különböznek. Mindegyik megjeleníti a lekért weboldalat, hirdeti magáról, hogy biztonságos, megjegyzi a jelszavaink, lapfüles böngészést tesz lehetővé, stb stb. Mi van azonban a dolgok mögött?


A weboldalak forráskódjának „nyelvtana” nem teljesen egységes és szabályszerű. A webfejlesztő többféle megoldással is elérheti ugyanazt a kinézetet, mindegyikük más technikát használ, nem mindig van bevett és elfogadott módszer egy adott feladatra. Minden böngésző a maga egyedi megoldásával értelmezi a kapott forráskódot, így nem garantált, hogy két böngészőben ugyanaz az oldal teljesen ugyanúgy jelenik meg. 

Bezavar az egésznek az is, hogy a böngészőkből az évek során felhalmozódott több száz régebbi verzió, amelyek nem csupán biztonsági résekben, de gyakran funkcionalitásban is különböznek az utódjaiktól. A végeredmény tehát a totális káosz: millió böngésző, mind más szabványtámogatással és szolgáltatással és még nem is említettük a most divatbajött mobilos és táblagépes böngészőket. A fejlesztők dolga így nagyon nehéz, a megrendelés általában modern weboldalra érkezik és a lehető legtöbb felhasználó gépén kell megfelelően működnie.

Az új trend mostanság az, hogy csak a legnagyobb böngészők aktuális verziójához igazítják a weboldalt, a többire pedig csinálnak egy oldalat, ahol közlik a látogatóval, hogy nem támogatott böngészőt használ. Esetleg valami böngészőfüggetlen technológiát is segítségül lehet hívni, mondjuk Flasht, de így az oldal tartalma nem lesz kereshető, csak azoknak jelenik meg akik rendelkeznek a megfelelő segédprogrammal, a segédprogram feltelepítése pedig akár egy potenciális biztonsági rés megjelenését is előidézheti.

Vannak próbálkozások szabványok bevezetésére, de sajnos több oldalról, minden cég a saját maga technológiáját akarja ráerőszakolni a többiekre, hogy így pénzt spóroljon meg a fejlesztések elkerülésével és előnyre tehessen szert a többiekkel szemben. Van azonban egy független kezdeményezés, a W3C, melynek ajánlásait a webfejlesztők többsége átvette, így már csak arra kell várni, hogy a böngészőgyártók is megállapodjanak és átvegyék a W3C szabványait. Mi felhasználók pedig csak annyit tehetünk, hogy ülünk és várunk. Azért néha nem árt frissíteni a böngészőnket a legújabb verzióra, függetlenül attól, hogy milyent is használunk, hiszen nem csak új szolgáltatásokat kapunk kézhez, hanem biztonsági rések javításait is...

Pernyei Béla
kép: http://www.webestigate.com/2011/05/18/firefox-4-grabs-more-web-browser-market-share-than-ie9/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése