Séta esőben, transzparenssel

Sokan voltunk. Az emberek a házfalakhoz lapultak, vagy az ablakokból néztek. Páran integettek, legtöbben fényképeztek. A Kobližnát faltól falig megtöltöttük, a falak viszhangozták és felerősítették a füttyszót, kereplőket, trombitákat és kiáltásokat. Voltak hangszórók, megafonok, sőt egy hordozható, kézzel hajtott sziréna is akadt. Mások színesre mázolt kukákat húztak maguk után, és azokon ütötték a ritmust ahogy a tömeg skandált: "Do-be-še, do ko-še! Do-be-še, do ko-še!" (Dobeš, kukába! - majdhogy nem tiszta rím Josef Dobeš oktatásügyis miniszter nevére)....


Immár másodszor vonult utcára a brünni diákság az oktatásügyi törvény módosítása ellen tüntetni. Egyesek szerint inkább tanulhatnánk az ilyen megmozdulások helyett, viszont a legtöbb egyetemen maga a rektor(!!!!) rendelt el tanítási szünetet a felvonulás idejére. 

A demonstráció azonban csak egy a Nyugtalanság hete (Týden neklidu) rendezvényeiből, melyekkel a Szabad Főiskolákért Kezdeményezés (Za svobodné vysoké školy) és Brünn hat egyetemének akadémiai szenátusa a törvénymódosítás elleni kifogásaira próbálja felhívni a figyelmet. A rendezvény érdekessége, hogy hat különböző városban, Brünnben, České Budějovicében, Hradec Královéban, Liberecben, Plzeňben és Prágában zajlik egyszerre, összehangolva. 


Érdemes utána nézni a Nyugtalanság hete programjainak, az ugyanis kulturális kínálatát tekintve is elég gazdag. Hétfőn (27-én), Egyetemek éjszakája zajlott a Masaryk Egyetem Társadalomtudományi Karának épületében előadásokkal, diszkussziókkal, filmvetítéssel, színházzal, zenével. Kedden (ma, 28-án), a felvonuláson kívül koncert is szerepelt a kínálatban, mégpedig a Desert klub termeiben. Szerdán (29.) Occupy FaVU! (Foglald el Képzőművészeti Kart!) felszólítással veszik birtokukba a diákok a Műszaki Egyetem Údolní utcán álló épületét és töltik meg előadásokkal, beszélgetésekkel, filmvetítéssel, DJ-kel. Csütörtökön (március első napján) az előadásokon kívül egy happening is várja a résztvevőket "S vášní pro vzdělání" (Szenvedéllyel az oktatásért) címmel, ahol a diákok közös csókkal fejezik ki egyetemük iránti szeretetüket. A programokról a szervezők itt tájékoztatnak bővebben. 

De miért is van ez az egész? Miért követ 6000 diák egy traktor utánfutójáról szónokló fiatalembert utcákon, tereken keresztül? Miért a transzparensek, miért a nyugtalanság? Miért állítják le a forgalmat, menetelnek a villamos-síneken, zavarják meg a délutáni álmot vagy munkát, miért nem bújnak el az eső elől?


A Szabad Főiskolákért Kezdeményezés állásfoglalása alapján az új felsőoktatási törvény egyáltalán nem oldja az egyetemek problémáit, csupán még jobban kiszolgáltatja azokat politikai és gazdasági érdekeknek. A demonstrálók arra szólították fel a kormányt, hogy utasítsa el a törvénymódosítást és dolgozza át azt meghallgatva a szakértők és a nyilvánosság véleményét is. "Elvárjuk, hogy a kormány egyenjogú partnerként kezelje egyetemeink vezetőségét! Kiállunk az egyetemeink mellett és elvárjuk, hogy a kormány ne a fejünk fölött döntsön rólunk - nélkülünk!" - hangzott el ma este hat körül a dugig megtelt Szabadság téren....

Messze álltam, a tömeg peremén, nehezen jutottak el hozzám a traktor zöld utánfutójáról kihangosított mondatok. Egy lóca - akarom mondani pad - karfájára állva azonban jól láttam a tömeget. Az újságok azt mondják, 6000-en voltunk. Szeretném hinni, hogy nem feleslegesen..... 

(A történet végéhez hozzá tartozik a random utcai néni, aki okos akart lenni, így leszólított, mondván: elnézést a kérdésért, diákok vagytok, ugye? Igenlő válaszunkra azt a kérdést szegezte nekünk, mi ugyan melyik pártra szavaztunk. Persze rájöhetett volna, hogy leégeti magát, mikor azt feleltük Szlovákiából vagyunk, de fontosabbnak tartotta közölni, hogy most feleslegesen tüntetünk, hisz a diákok 90%-a szavazott arra a pártra, melynek programjában SZEREPELT a tandíj bevezetése. A tüntetők többi kifogását valahogy nem akarta meghallani.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése