A legjobb partifényképezőgép

Nem kell megijedni, itt nem egy tízmillió karakteres teszt lesz grafikonnokal, száraz adatrizsával és 5 konkurens összehasonlításával. Ez a poszt a Vilia és a Hanimex X215 vaku csodakombóról fog szólni úgy, ahogy a tapasztalat megíratta velem.





Ha nem az a célunk, hogy a lehető legjobb minőségű fényképeket készítsünk, hanem egyszerűen csak a pillanatot akarjuk elkapni, a lehető legegyszerűbben működtethető, hozzá férhető gép kell. Igaz, hogy a mobil mindig kéznél van, de csak kéznél, és amúgy is átvitt értelemben. Sokszor túl lassú ahhoz, hogy pont akkor fényképezzen, mikor kellene neki. Mire elindítja a fényképezőapplikációt és beélesít, már annyi víz lefolyt a Dunán, hogy közben Döme Gábor 5 dévérkeszeget kifogott. Éppen ezért ide gyors eszköz kell.


Mi kell a partifotózáshoz? 1/125s záridő, f/8 rekesz, 2m fókusztávolság, ISO 400. Ezt a Vilián be lehet állítani. Másfél métertől három és fél méterig minden éles, de a kisfilmes formátumhoz képest relatíve kicsi rekesz miatt az elfogadhatóan éles tartomány lényegesen nagyobb. Ugyanúgy pont ez a tartomány az, ami egyik végén nem égnek szénné(fehérré) az emberi arcok, és a másik végén még elvisz a Hanimex vaku fénye. Ennyi. Nincs értelme autofókuszálgatni, érzékenységet állítgatni, precízen komponálni - ez mind nettó időpocsékolás. A rossz kép még mindig jobb, mint egy nem létező kép. A fényképezőgép elméleti sebessége a felhasználón is múlik, milyen gyorsan tudja fényképezés után felhúzni. Nekem sikerült már 1,5 kép/sec sebességet is elérni, de a gyakorlati érték legyen inkább 1/s. A vaku viszont lassabb, kb. 3-4 másodperc alatt töltődik fel. Sajnos oldschool technika, ráadásul mit várjon az ember egy belépőkategóriás játékvakutól? Mivel sima hot shoe csatlakozó van a gépen, elméletileg rá lehetne rakni komolyabb vakut is, ami gyorsabb, de az drágább, és így az egész koncepció elvesztené az értelmét.




Mert az az ember, aki még nem vesztett el bulin fényképezőgépet, az vagy nem bulizott eléggé, vagy ő volt a hivatásos fotós. Nem azt mondom, hogy nem zavarna, ha valahol elhagynám a Viliát, de ha mégis, 200-300 koronáért lehet venni az aukron, vagy még talán ennél is olcsóbban az ebayen, és a vaku is vicc összegekért beszerezhető. A fényképezőgép elég egyszerű konstrukció, vagyis nem kell annyira félteni, kisebb-nagyobb koccanást kibír. Normális használattal nem lehet tönkretenni, talán csak akkor, ha valaki szándékosan erőből kitépi a felhúzó-filmtovábbítókart. A felhúzáshoz ugyanakkor határozott mozdulatra van szükség, mert a zárszerkezet nem szereti, hogy ha csak félilg-háromnegyedig, vagy lassan húzzuk fel. Ilyenkor beragadhat a kétlamellás központizár - vagy az egyik lamella nyitva marad, vagy abszolút nem működik. Szerencsére eddig mindig sikerült megjavítanom, ugyanis könnyen szét lehet szedni a masinát. Objektív? Létezik. 40mm-es Kiflizsemle triplet.
A kiflizsemle logó

Útmutató táblázat
az expozíció beállításához
A képminőség természetesen olyan, amilyen, de már írtam: mi a jobb, a rossz kép, vagy a nem létező kép? A vaku egy kicsit kritikus, valószínűleg a maga idejében, a 80-as években sem gondolták a Hanimexnél, hogy valaki "rendes" vakuként fog tekinteni rá, vagyis komoly elvárásai lennének. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindjárt szétesik, csak annyi, hogy rosszabb minőségű műanyagból van, és egy kicsit lötyög a csatlakozón. Legalább kicsi, könnyű, főleg ha a 2 ceruzaelem lítiumos, és a lötyögést is ki lehet küszöbölni random eszközzel. A vakureflektor előtt van egy sárgító műanyag, ami a villanófény hűvös tónusát kompenzálja. Ez huszonakárhány év alatt még jobban besárgult, ezért kicsit elszínezi a képeket. Analóg Instagram.


A Vilia nem csak egy sima sütögetőgép, hanem kreatív fotózásra is használható. Nincs rajta multiple ekszpozsure gomb, de könnyen visszatekerhető a film tetszőleges pontig, szóval annyi és olyan többszörös expozíciót készíthetünk, amennyit vagy amilyet akarunk. Van B mód. Addig nyit a zár, amíg nyomva tartjuk az elsütőkart - itt nem fogok szituációkat és technikákat leírni, mindenki képzelje el, hogy ebből mi mindent lehet kihozni, főleg vakuval.

Amúgy "rendes" fotózásra is használható, 1/30-tól 1/250-ig lehet állítani a záridőt, meg ugye a B, és f/4-től f/16-ig a rekesznyílást. Én egész Szlovákiát lefényképeztem vele. Oké, mivel mechanikus, kell hozzá expoziméter, de ez már csak formalitás, nem?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése