Egy újabb filmfesztivál Brünnben


Ez a filmfesztivál  a vad természetről, az extrém sportokról  és kalandokról szól.  Az Expedíciós kamera (Expediční kamera) fesztiválon vetített filmek a legjobb cseh es külföldi extrém sportolók és kalandorok élményeiről számolnak be. A látogatók nyolc különböző témájú kisfilmet tekinthetnek meg, többek között a siklóernyő repülésről, a tátrai hegycsúcsok leküzdeséről, a mentawai  törzs rituáljairól és a skót  Danny MacAskill  triál kerékpározóról. A fesztivál filmjeit szerdán, azaz március 27-én vetítik a Žerotínovo náměstí 6 alatt.


Nem mindenki éli túl a veszélyes helyzeteket. Nem minden esés végződik jól. Nem mindig térsz haza sérülés nélkül. Nem lehet az összes hullámot átszelni. De néha a lehetetlen is lehetséges.

Zabijácká krása  (Killing Beauty, CZ)
A szlovák Juraj Kleja és cseh társa, Dalibor Carbol olyat próbálnak meg, amit azelőtt még senki: siklóernyővel, oxigénpalack nélkül átrepülni a világ második legmagasabb hegyének, a K2-nek az alaptáborába, amely 7045 m magasságban helyezkedik el. Az útjuk során 5000 m magas hegygerinceket kell leküzdeniük, számolniuk az oxigénhiánnyal és több mint 200 km-t  repülniük a pakisztáni  Karakoram  völgyek felett.


On the Trail of Ghengis Khan (V kůži vlka po stopách Džingischána, ASA)
Tim Cope egy ausztrál utazó, aki lóháton vándorol több hónapon át egymagában. Az útvonala Mongóliából Közép-Ázsián keresztül vezet Európába. Ez az út megegyezik Dzsingiszkán hadiútvonalával, több mint 10 000 km  hosszú, és leküzdeséhez „mindössze“  három és fél  év szükséges.

Siberut, CZ
Három utazó kalandos élménybeszámolója a Sziberuti-szigetekről, amelyek nem messze fekszenek Szumátrától. Egyenlítői dzsungel, mocsarak, mágikus rituálok, állatáldozatok, piócák, malária... ez egy olyan hely, amely éles kontrasztja a nyugati rohanó világnak, ahol az igazi kalandot találja meg az odautazó.

Halo effect (Haló effekt, USA)
Kajakozni nem csak szelíd vizeken lehet. A Fischer testvérpár a legjobb kajakozók közé tartozik a világon. Norvégia és Izland a kajakozók Mekkája, ahol olyan körülmények között próbálhatják ki a kajakozást, amilyenekre eddig nem volt lehetőségük felkészülni. Olyan vízeséseket keresnek, amit még senki sem küzdött le kajakkal, és ahol minden percben változhatnak a körülmenyek.

Way Back Home (Cesta Domů, GB)
A skót Danny MacAskill triál kerékpáros. Hogy mi is az a triál? könnyű, lecsupaszított hegyi kerékpár, jellemző rá, hogy a váz nagyon alacsony, általában nincs nyereg, és főleg trükkök bemutatására használják, egy sajátos sportág épül rá. A Hazaút erdőkön és sziklákon keresztül vezető ösvényekről, azok leküzdéséről és a kerékpár művészetéről szól. Danny MacAskill hosszú idő után tért vissza kerékpárjával szülővárosába, Dungevanba. Karrierje fellendülését a jobbnál jobb trükköknek köszönhette, melyeket csak nagyon kevesen tudnak utánozni. Mindenkit elragadtat lélegzetvisszafojtó ugrásaival, kreativitásaval és a fizikai törvények leküzdésével.

írta: Alma-Ata
képek: net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése