Mitől lesz mosolygós a nyaratok?

Fura kis dolog az endorfin, ezen gondolkozom már napok óta. Ha a külső és belső tényezők megfelelőek, rengeteg tud termelődni belőle az ember szervezetében. Belső tényező a nyitottá válás. Odafigyelés. A másik el- és befogadása. A külső tényezők meg.... eddig jutottam, amikor megláttam Kiss Ambrus, a Bátor Tábor önkéntes-koordinátorának felkérését. Nem titok előttetek sem, hisz rengeteg beszélgetésen volt már alkalmatok hallani, hogy a Bátor Táborból mindig mosoloygva térnek vissza az önkéntesek. Talán ennek is van valami köze az „endorfinomokhoz”. De nézzétek inkább, Ambrus mit mesél:


A magyarországi Bátor Tábor Alapítvány közép-európai élményterápiás központként 2001 óta kínál komplex terápiás rekreációs programokat daganatos, cukorbeteg, krónikus ízületi gyulladással (JIA), valamint haemofíliával kezelt gyermekek és családjaik részére.
2008 óta nemzetközi turnusokat is szerveznek, hogy a környező országok daganatos beteg gyermekei is részt vehessenek a kalandokban.


A Bátor Tábor nem a betegségről vagy a korlátokról szól, hanem az életről, a lehetőségekről és az összetartozásról. A tábor programjai sikerélményt nyújtanak a gyerekeknek, ami növeli önbizalmukat és önértékelésüket, ezáltal megerősödve, bátrabban térhetnek vissza a hétköznapokba.


 A tábor nyelve magyar, ezért a cseh-magyar, szlovák-magyar vagy lengyel-magyar nyelveken beszélő önkéntesek különleges szerepet töltenek be ezekben a turnusokban: az önkéntes (nem professzionális) tolmács cimborák segítik a kommunikációt, a kísérő cimborák pedig biztosítják a gyerekek táborba jutását.
A nemzetközi turnusokban a tolmács/kísérő önkéntesek teremtik meg a kapcsolatot a különböző nyelveket beszélő gyerekek és cimborák között, a kommunikációs folyamatok középpontjában elhelyezkedve elsődleges szem és fültanúi a gyerekek élményeinek, örömeinek, képességeik fejlődésének.


Olyan önkénteseket keresünk, akik beszélik a cseh, lengyel, szlovák nyelvet, szívesen hozzájárulnának sok-sok gyerek életre szóló nyári táborozásához, szeretnének tanulni és fejlődni nyelvtudásukban és személyes kompetenciáikban, ingyenes képzéseken vennének részt, sokszínű közösségben élményeket szeretnének szerezni!

A feladatkörökről részletesebben itt , meg egy kicsi itt olvashattok.

A nemzetközi turnusok időpontjai:
II. turnus 2014. június 26 – július 6. (kamasz turnus 14-18 éves)
IV. turnus 2013. július 24 – augusztus 3. (kölyök turnus 7-14 éves)

Ha szeretnétek önkéntesnek jelentkezni a 2014-es nyár nemzetközi turnusaiba, megtehetitek
2014. február 16-ig ezen az elérhetőségen keresztül!


Hol van még a nyár, mondhatnátok, meg hogy sose tudni nem jön-e közbe valami. De ilyen aggodalmak miatt talán csak nem fosztjátok meg magatokat, sem a táborozó gyerekeket attól az egy hét tömény varázslattól (írhatnék endorfin-felhőt is talán....), ami a közös időtöltésből kialakul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése