Brünn és a művészeti galériák

Brünn szép kicsi utcácskái csak úgy hemzsegnek a művészetek bohém levegőjétől. Mindenki megtalálhatja a magáét bármilyen ágazatban. Az utcai zenétől kezdve a filharmóniáig, a kicsi független színházaktól a városi főszínházig gazdag és dús kultúrális programok kínálkoznak minden téren...


Ebben a cikkben leginkább a galériák hangulatát szeretném közelebb juttatni az olvasókhoz. A galéria ugyanis olyan hely, ahol az ember nagyon gyorsan meg tudja találni azt, ami neki szól, és hamar művészet függővé válhat.

A felsorolást az institucionális nagy galériáknál kezdem, s majd egészen a legkisebb, társadalom peremén működő független galériákig szeretnélek elkalauzolni benneteket...

Azoknak, akik a klasszikusokat kedvelik, mindenképpen az előbbit ajánlom. Itt ugyanis klasszikus műveket mutatnak be, azaz a már ismert, befutott művészek műveit. Brünnben ilyen például a Morva Galéria (Moravská galerie), amely az egyetlen, művészetekkel komplex módon foglalkozó múzeumnak számít Csehországban. Három fő épülete van a városban. Az első a Helytartói Palota (Místodržitelský palác), ahol a galéria állandó tárlatát állítják ki. A gyűjtemény a gótikától a 19. századig kalauzolja el a látogatót, sőt, a kínálatot gyakran más programokkal is színesítik. A Galéria második épülete a Pražák Palota (Pražákův palác), amelynek állandó tárlata a 20. század első felének modern művészetével foglalkozik. Időszakos kiálításain elismert fiatal művészeknek ad teret. A harmadik épület pedig az Iparművészeti múzeum (Uměleckoprůmyslové muzeum). A Galériáról bővebb infókat a neten találtok: www.moravska-galerie.cz

A Művészetek Háza (Dům umění) nem államilag támogatott galéria, és nincs is saját gyűjteménye, hanem csak időszakos tárlatokat szervez. Történelmi érdekessége, hogy a kommunizmus alatt nem csak a rendszer által elfogadott és támogatott művészeknek adott teret, hanem a rendszer ideológiáját megtagadó, műveikben teljesen más, új vonalakat képviselő művészeket is beengedte falai közé.

Most egy picit áttérek a „fajnsmekker“ művészet imádóihoz. Azokhoz, akik szeretnek sokkolva lenni - nekik a kisebb, nem hivatalos galériákat javasolom. Itt többnyire diákok vagy alig ismert művészek alkotnak, akiknek a kezét semmilyen szabály nem köti meg.

Ilyen például a Galérie TIC, a Radnická 4. alatt. Itt egy épületben több kicsi galéria van berendezve, melyek többnyire fiatal művészek és művészdiákok kiállításait mutatják be.

A másik furcsa galéria az Umakart, amelynek a külseje egy kicsi bolt kirakatára emlékeztet a Lidická 40-en. Ha a Lidickán jártok, onnan ismeritek fel, ha egy kirakatban művészi furcsaságot pillantotok meg... nos, akkor az az Umakart :) nem ismer határt a művészetben!

Ha szeretitek a mozit, és méginkább a művészfilmeket, a Kino Art-ot ajánlom. A mozihoz tartozó kávézó fala maga is egy kis galéria!

Ha valóban érdeklődtök a fiatal művészek művei iránt, akkor látogassatok el a Grau KLLKTV weboldalára (www.graukllktv.eu). Brünni fiatal művészek alapították és sok kicsi, államilag nem támogatott galériát fog össze. Ilyen például az Anne Frank Memorial, amelyet egy picit nehéz megtalálni. Mindenesetre, ha a Spolek éterembe készülnétek, vessetek egy pillantást a bejárat előtt található három apró vitrinre.... a többi galériát pedig rátok hagyom - keressétek meg! :)

Az összes brünni galériát, hivatalosat és nem hivatalosat egyaránt, a brünni ArtMap-on találtok meg. Ez a brünni galériákat felsorakoztató térképsorozat két éve jött létre, és kávéházakban és galériákban szerezhető be. Vagy pedig látogassatok el a FAVU (a VUT művészeti kara) portájára.


írta: Rencsi (Renáta Pintérová)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése