Ősz eleji szemek

Két dolgot érdemes szeretni a szeptemberben: a szüretet és a színházi évad kezdetét. Míg az elsőért ajánlott Brünntől déli vagy délnyugati irányt venni és felfedezni Mikulov és Znojmo festő térségeit, az utóbbiért maradjunk Brünnben, és kattintsuk a nézzem csak.... opcióra. Ígérem, csempészek hozzá egy csepp nyarat is fesztivál és film formájában.


Kezdjük krimivel. Hulla a színpadon? Igen, méghozzá olyan kifinomult közegben, mint a Nemzeti finomra polírozott padlója. Az általunk vizsgált elkövetkező két hétben szép számban, különböző állagban és megannyi különféle elhalálozási mód következményeként fordulnak majd itt elő. Egy azonban bizonyos: valakinek (valakiknek?) a szereplők közül vér tapad a kezéhez. A gyilkosok kifinomult ízlésében pedig garantáltan megbízhatunk – lesznek, akik az elhunytat tartalmazó koporsó tetején szervírozzák a vacsorát, máshol egy közismert mondóka alapján távoznak az áldozatok az élők sorából. 

Az Agatha Christie egyik legjobbjának tartott Tíz kicsi négerhez (1939) maga az írónő komponálta a színpadi változatot. A regény és a színdarab eredetileg Ten Little Niggers címen futott Angliában, ami egyben a történet központi szerepű mondókájának a címe is. Ám nem sokkal az után, hogy a darab eljutott a tengerentúlra, keménykalapos aktivisták tiltakozni kezdtek az ellen, hogy a néger szó szerepeljen a címben, így a könyv és a színdarab címe megváltozott And Then There Were None-ra. Az inszcenáció (egyébként szlovák és nemrégen  –  természetes  halállal – elhunyt) rendezője összeboronálta a két címet, így az A pak už tam nezbyl ani jeden aneb Deset malých černoušků az évad eddigi leghosszabb című előadása és legkomplikáltabb színpadi krimije. Mindenkinek ajánlott – Agatha Christie garantált gyógyír az enyhe ősz eleji melankóliára. Szeptember 11-én és 16-án is játsszák majd a Mahen Színházban (Mahenovo divadlo).

Maradunk angolszász vidéken, és a zsáneren is csak egy keveset változtatunk: thrillernek is beillik a következő fogás, ám drámaínyencek feltehetően a Grand Guignol jelzővel illetnék. A kifejezés egy párizsi peremszínházról kapta a nevét, amelyben horror és buja jelenetek szórakoztatták a szórakozni vágyót a századfordótól egészen a hatvanas évekig. Ehhez mérten, a színdarabíró, Patrick Hamilton az esztétikumot keresi a gyilkolásban, két főszereplője kiterveli a „tökéletes gyilkosságot” barátja ellen.  A terv meg is valósul, az áldozat felett a családtagok és ismerősök elköltenek egy vacsorát, majd... Nézzem csak: Kötél (Provaz), szeptember 12-én, a Redutában.

Evezzünk a sötét vizekről szívderítőbb témára, és nézzük, mit kínál Brünn szeptember elején zenei téren. Countryt és folkot! Méghozzá egynapos szabadtéri fesztivál formájában, amelyet Starý Lískovec városrész rendez. A helyszín a a Starý Lískovec-i templom mögötti téren lesz, belépő 140 korona, és a rendezők remek hangulatot ígérnek. Az őszeleji fesztiválok mintha a nyár utolsó sugaraira emlékeztetnének – csillogtatják még ugyan a fényüket, ám mindenki tudja már, hogy fakulnak a sugarak... Hagyjuk  magunkat meggyőzni az ellenkezőjéről, és menjünk el a Živý Lískovecre szeptember 6-án, szombaton. Ízelítő a Hradišťan zenekartól:

Visszaváltunk feketébe, azaz fekete-fehérbe, nézzünk egy filmet. A nyár sikertörténete a cseh (és nemzetközi!) moziberkekben egyértelműen Olga Sommervá dokumentumfilmje, a Magický hlas rebelky. Főszerepben Marta Kubišová, a fiatal énekesnő és a hatvanas évek cseh művészvilága, amelyet a kommunista rezsim próbál elfojtani. A film több moziban fut, megtekintésére ideális helyszínül az Art Mozit ajánlom. Itt szeptember 5-én és 15-én vetítik.

Szüreteljetek színházból, moziból és zenéből is szeptemberben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése