Magyar retróhangulat a Kafedik Filmklubban

Kovásznai György Habfürdő című animációs filmje 1979-ben, a Pannónia Filmstúdióban készült el, a stúdió filmjei között is fekete bárány. Noha az állami stúdióban főleg gyerekeknek szóló egészestés filmeket készítettek, ez kivétel. Azonban a film nem találta meg a felnőtt közönségét a korában. Ez a fajta korának szóló, beatnemzeték zenéjére készült - nem is animációs film, hanem “zenés trükkfilm szívdobbanásra” - eltűnt a süllyesztőben az érdektelenség miatt. A nézők nem rohamozták meg a mozikat, a kritika is hűvösen fogadta, Kovásznai pedig bele is betegedett a kudarcba.


Csupán az utóbbi időben foglalhatta el az őt megillető helyét a magyar filmtörténetben. 2009 után lépett ki a filmszakosok között kézből-kézbe járó másolt DVD-k státuszából a nagyközönság elé, mikor is a digitálisan felújított változatnak megtartották az újra-premierjét az Anilogue nemzetközi animációs filmfesztiválon. (Mivel ezt az fesztivált Bécs és Budapest közösen rendezi, érdekes módon Bécsben volt a tulajdonképpeni premier először.) Illetve Iványi-Bitter Brigitta művészettörténész három éves kutatása után jelent meg a Kovásznai monográfia 2010-ben, és volt egy nagyszabású (és nagyon izgalmas) életmű-kiállítás a Nemzeti Galériában Budapesten a könyv kiadásával egyidőben. Most szerdán mi is bepótolhatjuk a lemaradást.

Az eddigi programbőség miatt csak most kerül sor a félév első filmklubbos eseményére, amire szerettel várunk mindenkit. Mint ahogy azt már megszokhattátok, most is egy különleges alkotásról lesz szó. Viszont a helyszín nem a megszokott lesz: egy belvároshoz közeli pinceklubban tartjuk a vetítést, szóval nem muszáj elsietni a film után, lesz tér/idő és sör/kofola egy kis beszélgetésre is.

Időpont: 2014. november 12, szerda 19:00
Helyszín: Živo U Palečka  (Koliště 23)

Az eseményhez a facebookon is csatlakozhatsz.

írta: Demjén Gergő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése