Csillagászati fejtágító est

Az előadásom a légköroptikai jelenségekről fog szólni. Ez a gyűjtőnév azokra az optikai jelenségekre vonatkozik, melyek a Föld légkörében játszódnak le. Ilyen jelenség például a szivárvány és a sarki fény, amelyeket már mindenki látott, vagy hallott róluk. Ezeknek valójában jóval több fajtájuk van, például a légkörben elhelyezkedő apró vízcseppek okozta jelenségek, jégkristályok okozta jelenségek, felsőlégköri jelenségek. Sokan úgy mennek el ilyen jelenségek alatt, hogy nem is veszik őket észre, nem tudják, miféle esztétikai látványról maradnak le. Legjobb esetben is összetévesztik ezeket a szivárvánnyal.
Hogy mit is rejt a kép? Az előadás után ezt is tudni fogjuk ...

Vannak gyakoribb jelenségek, és olyanok is, melyeket az ember élete során csak egyszer tapasztalhat meg. Például tudtátok, hogy ködben is létezik szivárvány, vagy, hogy egyszerre akár négy darab szivárványt is láthatunk az égen? Tudtátok, hogy léteznek éjszaka világító felhők? Vajon mitől világítanak? Tudtátok, hogy a Földnek is van árnyéka, amelyet mi is láthatunk, innen, a Földről? Ezen gyönyörű jelenségeket szeretném én bemutatni nektek egytől-egyig, hogy mikor már megismertétek, felismerhessétek őket. Tudni fogjátok, mik a különféle jelenségek előjelei, milyen évszakban láthatóak leginkább, hol kell keresni az égbolton, s főként, hogy melyek azok az égi tünemények, amelyeket tőlünk a leginkább látni lehet.

Ha megtetszettek a feljebb leírtak, érdeklődsz ezek felől a jelenségek felől, vagy csak szeretnéd tágítani ismereteid körét, úgy Téged is várunk november 23-án szerdán 19.00 órára a Radnická 8 alá a Kafedik főhadiszállására. Fejtágító előadás, szemet gyönyörködtető képek, tea, sör és előadás utáni élénk vita... kell még ennél több?

Nézz utána az eseménynek FB-n is ...

Berecz Dávid

Szivárvány a ködben? Ki hitte volna...
Kerestétek már a  szivárvány lábait?

2 megjegyzés:

  1. Érdekesnek tűnik! Remélem addig végzek a dolgaimmal...
    (egyébként szerintem diszkurzió helyett inkább diskurzus, de leginkább vita, viszont ez csak részletkérdés)

    VálaszTörlés