Mi már tudjuk, hol leszel szeptember 28-án

Míg a legnagyobb csehországi morva város, (egyben a mi egyetemi városunk) Brünn, és az egész Csehország arról fog megemlékezni, (illetve ünnepnap lévén lábat lógatni és pihenni) hogyan vált testvérgyilkosság áldozatává Szent Vencel szeptember 28-án, a KAFEDIK ezt a napot másképp szeretné emlékezetessé tenni. Ezért mint bennfentes mondom, óvakodjanak a Melodka környékén lakók különösen az esti, késő esti órákban, ugyanis a magyar fiatalok előfordulásának gyakorisága határozottan megnő, ugyanígy valószínűsíthető olyasmi szavak, szókapcsolatok elhangzása is, mint déhá, gombaszög, krasznahorka, felvidéki songoku, nyári tábor és sorolhatnám... Ezen pedig igazán semmi csodálkoznivaló nincsen, hiszen a Melodkában fellépő két közkedvelt zenekar házi kedvencnek számít az egyre nagyobb táborozószámot jegyző Gombaszögi déhátáborokban is. A Jóvilágvanról és az Undermindről van szó.

Az igazsághoz azonban hozzá tartozik az is, hogy egyik zenekarnak sem ismeretlen Brünn és a brünni közönség. Az Undermind 2010 áprilisában a Jóvilágvan pedig 2010 szeptemberében mutatkozott be itt. És hogy mire számíthatunk tőlük? Kétségkívül nagyon jó hangulatú koncertre. A 2007-ben alakult Jóvilágvantól nehezen behatárolható, népzenét, drum n bass-t, jazzt ötvöző olykor minimalisztikus, olykor pszichedelikus hatású szerzeményekre, zene és szöveg összhangjára. Nem, nem vagyunk elfogultak, ha már egyszer Oroszországban is koncerteztek... A négy nagymegyeri sráctól, vagyis az Undermindtól egyszerűbben körbeírható stílusra, ám nehezebb (keményebb) zenére, legyenek azok "nagy klasszikusok" számai, vagy saját szerzemények, mindenképpen rock.


A szemeszter kezdetének megünneplését azonban már jóval a koncert előtt megkezdjük. Abban a reményben, hogy tombolni fog az indiánnyár, apró kis várossétával egybekötött pikniket terveztünk a "spilasz" környékén (ez a brünni vár beceneve). Találkozni, beszélgetni, élményeket mesélni, közös élményeket felidézni, örülni a másiknak, a többieknek. Csak ennyi, semmi bonyolult és mégis milyen idillikusan hangzik. Rajtunk áll, hogy az is legyen. Tehát a helyszín Brünn (Csehország, Dél-morva kerület), szeptember 28. A koncert kezdete 20.00-kor van a Melodkában, ahol a Jóvilágvan és az Undermind tart nekünk nyáridézést, hangulatjavítást, mindent, amire csak szükségünk van. Kora délután pedig indul a piknik, vagy nevezzük aminek akarjuk. Pontos információkért keresd fel a KAFEDIK honlapját, blogját, illetve facebook-oldalát.

Azt azonban senki se gondolja, hogy diákklubunk kezdéskor nagy elánnal nekifut az évnek, aztán pedig tetszhalottra játszik egész éven! Valószínűleg most tapossák az utolsó kilométereket a Cooltúra fedőnév alatt futó (inkább guruló) biciklitúránk résztvevői, a szemeszternyitó bulit pedig számos, hol nagyobb odafigyeléssel, hol több spontaneitással megszervezett közös esemény követi. Megkeresve a magyar nyelvű elsősöket Elsőstalálkozókat szervezünk nekik, ahol nemcsak elsős elsőssel, de idősebbekkel is megismerkedhet (kitől, ha nem hasonló "előttünk járóktól" kérdezzünk tantárgyakról, szakokról, tanárokról, felmérőkről, meg persze a városról, kocsmákról, ismerősökről). Majd az egyik legfontosabb téli szemeszterbeli akció a Gólyaavatás, amely már évek óta Mikulás-nap körül kerül megrendezésre, épp ezért a frissen felavatott (és brünni hagyomány szerint fél liter tejjel megitatott) elsőseinket meglátogatja a Mikulás is. Jobb években Tesco-s bevásárlókocsiban érkezik, ám így a krízis alatt a Mikulásnak is összébb kell húznia a nadrágszíját. A kisebb és spontánabb akciók közé tartoznak a filmvetítések, sörözések, játékestek, teázások irodalmi élményekről való beszélgetéssel fűszerezve, néha palacsintasütés, néha kalácsdagasztás...

És még mielőtt úgy tűnne, hogy ezek mind csak egy "szűk" körnek, a Brünnben tanuló egyetemistáknak elérhető alkalmak, gyorsan eloszlatom a félreértést. Épp akkor vagyunk a legboldogabbak és a legelégedettebbek, ha soook ember van sok helyről, akik érdeklődéssel jönnek és (reményeink szerint) elégedetten távoznak azzal a meggyőződéssel, hogy érdemes volt, és talán legközelebb is ;)

3 megjegyzés:

  1. ...és tényleg tudtá(to)k! Tényleg ott voltam! Aztaa... :)

    VálaszTörlés
  2. látod, ezért érdemes sárgaszamarat olvasni :) meg tudjuk mondani, mire számithatsz a közeljövőben, vagy legalábbis, hogy hol kéne lenned, ha szót fogadsz a Sorsnak :)

    VálaszTörlés
  3. "A sors útjai".... meg a "jelen való lét".... de van benne valami, mert én is ott voltam!!!! :)

    VálaszTörlés