Mihez kezdhet egy magyar diák Brünnben?

Az emberrel néha van úgy, hogy sodródik időben és helyeken, aztán arra riad, hogy egy idegen város ismeretlen utcáin kóborol. Ha a jósorsod a morva metropoliszba (Brünn, Brno, legnagyobb morva város, etc.) hozott, megnyugodhatsz: nem sokáig lesznek ismeretlenek azok az utcák és idegenek a szembejövő arcok. Ha pedig az anyanyelvet és a "sajátjaidat" hiányolnád, megoldással arra is szolgál a város.

Látogatóban a Špilberken... "pózolj a Kafedik-fával"

A Diákhálózat (DH) tagszervezeteként működő Kazinczy Ferenc Diákklub (KAFEDIK) a hagyomány szerint 1969-ben jött létre a brünni egyetemeken tanuló felvidéki magyar diákság összefogásából. Bajtársias viszony alakult ki a brünni és az idősebb prágai Ady Endre Diákkör (AED) között, hiszen a két csehországi szervezet nehéz időket vészelt át, főleg a közvetlenül Csehszlovákia széteste utáni időkben. Azóta azonban törvények módosultak és rendeletek változtak, sok víz folyt le a Svratkán és a Svitaván, a KAFEDIK pedig egyre inkább részt követel magának az egyszerű diák életéből.

A rengeteg, hagyománnyá vált rendezvényt évente, szemeszterente bővítjük, mikor alaposabban szervezett, mikor spontánabbul jött akciókra hívjuk és várjuk az érdeklődőket. A szervezet első számú célkitűzése, hogy az újonnan érkezetteket (főleg elsőéveseket) valamilyen módon felkutassa. Szeretnénk, ha mindenki, aki Brünnbe érkezik, tudjon arról, hogy létezünk és értük vagyunk. Lehet, ez nem tűnik soknak, de vannak olyan pillanatok, amikor már csak a tudat, hogy nem vagyunk egyedül, segíthet. Van hová, kikhez fordulni ha segítség vagy tanács kell iskolát illetően, van kiket hívni, ha valahová nem akarunk egyedül menni, van, aki segítsen költözésnél, van kikkel utazni hazafelé... hiszen nem sokunknak volt már eleve valamilyen ismeretsége a városban. Aki barátokkal jön, kiváltságosnak érezheti magát :)

Vannak a kisebb kört érintő események...
A hagyományos programjaink ősszel az elsőstalálkozóval kezdődenek, ahol játszva ismerkedünk, hiszen a nevetés oldja a feszültséget :). A szemeszterkezdeteket illik megünnepelni koncertekkel vagy bulikkal, mindegy is, a hangulat a fontos! Karácsony előtt tartjuk elsőseink avatását, amely több évtizedes forgatókönyv szerint zajlik. Szeretnénk hagyományt teremteni a Mega7vége nevezetű eseménysorozatunkkal, amely, mint neve is mutatja egy hosszú hétvége, tele minden jóval: színház, táncház, túra, koncert, irodalmi est, városnézés. A jó idő eljöttével focizunk és gulyást főzünk és szinte kötelező évente legalább egyszer az éjjelitúra. A felsoroltakon kívül pedig, amikor csak szabadidőnk és valamilyen szervező-szellem akad, összegyűlünk előadásokra, útibeszámolókra, filmnézésekre, játékestre, palacsinta-forraltborra, piknikekre, zöldsörre, tüzijátékra, színházba, sörmaratonra, vetélkedőre...

... és a mindenkit megmozgató fergeteges bulik :)

Különösen büszkék vagyunk a nyaranta megrendezett Cooltúrára, erre az ötnapos Cseh-(vagy Morva)országi kerékpártúrára. A magyar vonatkozású ünnepeknek és emléknapoknak nagy figyelmet szentelünk, október 6-ra és március 15-re a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége (CsMMSz) helyi szervezetével közösen szoktunk megemlékezést és koszorúzást szervezni. Az ő jóvoltukból tudjuk 2005 óta ismét rendszertelen rendszerességgel kiadni a Sárga Szamár névre keresztelt újságunkat, amelyet még a kilencvenes évek elején álmodtak meg elődeink. A "Csacsi" azóta blog formában éli mindennapjait, ahogy erről saját szemeddel is meggyőződhettél már :) Szintén a CsMMSz támogatásával jött létre az év tavaszán egy néptánccsoport, ahová diákok és itt dolgozók járunk össze, hogy tánclépésekké változtassuk csetlés-botlásunkat.

Ilyen volt... a Szamár 1990-ben

Mindebből kitűnik, hogy igyekszünk a lehető legtöbb itt tanuló, itt dolgozó, itt élő magyar és nem magyar számára hasznos, érdekes és értékes programokat kínálni. Mivel akármennyire is szeretnénk, lehetetlenség mindenkit megszólítani, a közreműködéseteket kell, hogy kérjük. Keressetek minket interneten, facebookon, olvassátok a Szamarat, beszéljetek rólunk, gyertek a rendezvényekre, szóljatok nekünk róla, hogy itt vagytok (facebbok, email az elnok@kafedik.net vagy alelnok@kafedik.net cimre) és mi tárt karokkal várunk! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése