Az ismerkedés

…és máris bele a közepébe

Kiszálltunk a buszból és hirtelen sok jelmezes éneklő ember között találtuk magunkat. Nem tudtuk, hogy mi történik, mi örültünk, hogy végre megérkeztünk, de ilyen fogadtatásra nem számítottunk. Persze nem minket vártak ekkora felhajtással, hanem itt is a farsang végét ünnepelték.

Amint kiderült, épp jókor érkeztünk, mert mint szerte a világban, itt is a karnevál tartott. És nem is akár milyen. Hollandia ezen térségében ez az év legnagyobb bulija és teljes 4 napig tart. Igen, 4 napon át, mindenről megfeledkezve, együtt ünnepel az egész város. Ha megkérdeznénk őket, lehethogy a fiatalabbak már nem is tudnák, hogy mit is ünnepelnek, csak élvezik ezt a fantasztikus kavalkádot. Természetesen itt a farsang végét ünnepelik, mert ezek után következik a böjti időszak a katolikusok számára.
Már pénteken találkozhattunk fura figurával, de szombaton kezdődött igazán az igazi parádé. A karneváli felvonulás a főállomásnál kezdődött és végig ment az egész belvároson. Itt különböző csoportok, cégek, kocsmák mutatkoztak be nem mindennapi formában. Rengeteg ember, akarom mondani lény volt mindenfelé. Találkoztam Shrekkel, Supermannel, pár csillagharcossal, de tüneményes hercegnőkkel és boszorkányokkal is. Azt sajnáltam, hogy csak nekem nem volt jelmezem. De nagyon rendesek voltak és legalább pár lufit a kezembe nyomtak. A gyerekek legnagyobb öröme az volt, hogy konfettikkel meg más színes papírokkal dobálhatták egymást és a felvonulókat. (Mekkora kupi, gondoltam magamban, de pár napra  rá már nyoma sem volt semminek) Persze, hogy én is kaptam belőle. Ekkor kirohant az egyik hotelből egy fogas takarítónőnek öltözött fickó és elkezdte a parádét takarítani. Porszívózta a földet, megtörölgette a kocsikat és még az én kabátomról is letakarította a konfettit. És ez még csak a brutális őrület kezdete volt.

Hollandia leghosszabb utcája itt található Eindhovenben.  Természetesen nem az a lényeg, vagyis az is, hogy hosszú, hanem hogy ezen az utcán, a Stratumseindon, csak szórakozóhelyek találhatók. Több, mint 40 hely kínál lehetőséget a mulatásra. Már délben tele volt minden, együtt szórakozott ott az egész család és persze még a nagyit sem hagyták otthon. Volt ott diszkó, bajor népzene, minden, amit csak el lehet képzelni és ki lehet találni. Mindenki megtalálhatta a számára legmegfelelőbbet. Azt hiszem, olyan 10 helyet sikerült meglátogatnom. Jah, és azt még nem is mondtam, hogy a nem messze lévő téren pedig óriási sátrakat húztak föl és abban ment a didzsi. E mellet több művész is föllépett.
Szombaton 2-kor kezdődött a „pub crawling” nevű mondjúk úgy, hogy „játék”. Ezt valami olyasmi, mint nálunk a Sörszalom. Az első helyen veszel egy nyakkendőt (rajta van pontosan a helyszínek listája és amelyeket majd rajta pipálnak ki), ami 25 sör megivására jogosít, természetesen mindegyiket más helyen kell elfogyasztani. Most csodálkoztok ugye, hogy hogyan lehet ezt végig csinálni? Itt nem úgy ismerik a sör fogalmát, úgy mint mi Csehországban. Itt az egy sör alatt egy 2 decis pohárra kell gondolni. Nagyon finomak itt a sörök, kicsit erősebbek, mint nálunk, de csak 2 decisek és még hozzá 2 eurót kérnek érte, sajnos.
A legnagyobb élmény számomra mégis az volt, amikor az említett utcán jártam pár új Erasmusos barátommal és az egész utca rögtönözve lekezdte énekelni a sweet dreams-et. Sok embernél volt mindenféle fúvós és ütős hangszer, állandóan hallatszott valami zene, de ez most más volt. Az egész utca együtt énekelt és táncolt és egyre több hangszer került elő. Egyszerűen eszméletlen volt.
Teljesen őrültek, vagy legalább ebben a pár napban azok voltak, ezek a hollandok. Az a sok minden fantázia, az a sok jelmez (legtöbben saját maguknak készítik). Legyen ez egy kis inspiráció Nektek a jelmezes bulira. Jó szórakozást! :)

Forrás

képek: pictureyes.com
videó: Kertész Márk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése