Kezdjük némi szürrealizmussal

Ceci n'est pas une pipe. Ismeritek? Egy képről van szó. Egy festményről, amelyik egy pipát ábrázol, ez minden. Alatta pedig egy felirat: Ceci n'est pas une pipe. Ez itt nem egy pipa.

Első pillantásra tökéletes paradoxonnak tűnik. Viszont ha jobban belegondolsz, a kép és a felirat nem zárják ki egymást... ez itt nem egy pipa. Nem is, csak egy pipa képe.

- Meg tudja tömni az én pipámat? - felelte René Magritte, a festő, mikor a képéről faggatták. - Természetesen nem. Ez csak egy vázlat. Ahogy rá is írtam a képre, hogy ez nem egy pipa, az úgy is van. A narancsszelet másolata egyáltalán nem ehető.

Ilyenkor, december elején hajlamos az ember arra, hogy ne higgyen a külsőségeknek. Ceci n'est pas... jut eszembe, mikor minden második kirakatból egy-egy szaxofonozó műanyag mikulás brummog föl, és mikor a glitteres angyalka-kölni mesterségesen szított illata terjeng a tescó sűrű levegőjében. Olyankor, amikor minden azt szugerálja, hogy most kell hogy legyen az a bizonyos hangulatod, nos olyankor nálam bukfencezik valami gyomortájt, és legszívesebben ezt körmölném a kép aljára: Ez itt nem karácsony.

Aztán, fene sem érti hogyan, törés áll be a dologban. Azt hiszem, valahol a karácsonyi vásár környékén fordul a kocka. Ha még pontosabb koordinátákat akartok, akkor a puncsos-forraltboros stand előtt. (Jobbra a kolbászos, balra a bramborákos, átellenben betlehem.) Az a stand a legszilárdabb szkepticizmust is meghajlítja. Onnantól kezdve elmámoríthat a brummogó mikulások játéka, a hófehér angyalkaszárnyak suhogása, és hagyod, hogy valaki bepakoljon a puttonyába...


Mindenkinek színes-szagos karácsonyvárást kívánunk a Sárga Szamár legújabb számával!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése