Chersonissos, Kréta |
SZÍNES KRÉTA
Sokaknak valószínűleg a La Manche-on
található kalcium karbonátból készített közkedvelt rajzolásra kitalált színes
és fehér pálcikák jutnak az eszébe, melyekkel kiskorunkban a melegebb
időszakokban ugróiskolát szoktunk firkantani az aszfaltos útra a ház elé.
Ebben az esetben viszont a szigetről és az
ott megszerzett gasztronómiai és kulturális tapasztalataimról mesélnék nektek,
amikre máig szívesen visszaemlékszem.
Görögország számos szigeteinek a legnagyobbikáról van szó, fővárosa Iraklió (ők csak Herakliónozták). Jómagam egy 25 km-re távoli városban, Chersonissosban éltem le életem legforróbb 4 hónapját, az üdülővárosok központjában. Személy szerint holland és izraeli turistával találkoztam a legtöbbet a hotelben, a szállón viszont az életem mindennapjait a hazai görögök tették színessé.
Görögország számos szigeteinek a legnagyobbikáról van szó, fővárosa Iraklió (ők csak Herakliónozták). Jómagam egy 25 km-re távoli városban, Chersonissosban éltem le életem legforróbb 4 hónapját, az üdülővárosok központjában. Személy szerint holland és izraeli turistával találkoztam a legtöbbet a hotelben, a szállón viszont az életem mindennapjait a hazai görögök tették színessé.
Pool-bar pincér
pályafutásom alatt sikerült eltanulnom pár hagyományt, étkezési szokást, így
arra gondoltam, összeállítok nektek egy hagyományos görög menü-t, aki szeretné,
és vállalja, az kipróbálhassa, a
receptek könnyen megtalálhatóak webes felületeken.
Íme egy teljesen
átlagos görög ebéd struktúrája:
1.
Előétel: GÖRÖG SALÁTA –összetevőit
híressége miatt mindnyájan ismerjük, ami nem más mint: jégsaláta,
uborka, paradicsom, hagyma, oliva, Feta sajt,
oregánó, oliva olaj, egy kis borecet. Természetesen egy darab kenyérrel
fogyasztjuk, mint ahogy minden mást ami étel és sós, még a kurmplit és a rizst
is beleértve.
2.
Leves: LENCSELEVES – szintúgy
kenyérrel, de láttam olyant is, aki Feta sajt nélkül elképzelhetetlennek látta a fogyasztását.
3.
Főétel:
a)
MUSAKA– krumpli, darált hús
megfűszerezve, padlizsán, tojás, reszelt sajt, ezek mind összesütve sütőben. Én
nem bírtam róla lekattani, fergeteges ízvilág! Kenyérrel fogyasztani!
b)
SOUVLAKI – sertés vagy szárnyas,
nyárson sült hús, zöldségekkel, sült krumplival, és minden feltétel nélkül
TZATZIKI-vel, ami nem más, mint egy uborkás fokhagymás tejfölös mártás. Persze
pékáru ehhez is jár minden étkezőben.
4.
Desszert: BAKLAVA – tömény, nagyon
édes tésztás sütemény, ami már csak hab a tortán.
Miután senki nem bír még mozdulni sem, kezdődhet a szieszta. Részesei:
kávé!, frissen facsart narancslé, és hát kevés görögöt ismertem, aki megvetette
a jó dohány elpöfékelését, de természetesen csakis tekert cigiről lehetett szó.
A korábban említett baklava |
A nap többi részében az ember sétálni ment
a város kis utcáiba, ahol már csak szamarak (legfőbbképp sárgák) hiányoztak az
útról. Mindenhol tele van árussal, vendéglőkkel, üzletekkel, szuvenírárusokkal.
Néhány helyről hagyományos görög zene hallatszik, bent táncház is található. A
kevésbé csavargósok ilyenkor (délután 4 körül van épp) kimennek napozni, mivel
délben a 48 fokos kánikulában nem ajánlatos, olyankor jobb csak a bazénban egy
gyenge söröcskével vagy frissítő koktéllel üldögélni.
Este 8 van,
kezdődik a második menet. Minden út egy utcára vezet ilyenkor, az „egy utca
szórakozóhely“-re. Na jó, azért itt ott bepréseltek egy gyorskajázót is közéjük.
Az egyes épületek előtt egy vidám emberke áll, aki szívélyesen hív meg az adott
klubba, és ha jösz, még ingyen kör RAKI-t is ígér neked és barátaidnak (ezt hívják happy
hour-nak). Éjfélkor is még olyan meleg van, hogy kedv szerint, akár ekkor is
élvezetes lehet megmártózni a tengerben. Innentől már történnek a dolgok
magától, hagyjuk magunkat sodorni az árral.
Az emberek nagyon
kedvesek, bár ha nem hadonásznának és tapsolgatnának a kezükkel olyan hevesen,
míg magyarázzák szívük ügyét, akkor
talán nem is hiányoznának annyira!
Útra fel, irány az
oliva otthonába.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése