Chersonissos, Kréta
SZÍNES KRÉTA

   Sokaknak valószínűleg a La Manche-on található kalcium karbonátból készített közkedvelt rajzolásra kitalált színes és fehér pálcikák jutnak az eszébe, melyekkel kiskorunkban a melegebb időszakokban ugróiskolát szoktunk firkantani az aszfaltos útra a ház elé.
   Ebben az esetben viszont a szigetről és az ott megszerzett gasztronómiai és kulturális tapasztalataimról mesélnék nektek, amikre máig szívesen visszaemlékszem.
Görögország számos szigeteinek a legnagyobbikáról van szó, fővárosa Iraklió (ők csak Herakliónozták). Jómagam egy 25 km-re távoli városban, Chersonissosban éltem le életem legforróbb 4 hónapját, az üdülővárosok központjában. Személy szerint holland és izraeli turistával találkoztam a legtöbbet a hotelben, a szállón viszont az életem mindennapjait a hazai görögök  tették színessé.
Pool-bar pincér pályafutásom alatt sikerült eltanulnom pár hagyományt, étkezési szokást, így arra gondoltam, összeállítok nektek egy hagyományos görög menü-t, aki szeretné, és vállalja, az kipróbálhassa, a receptek könnyen megtalálhatóak webes felületeken.

Íme egy teljesen átlagos görög ebéd struktúrája:
1.      Előétel: GÖRÖG SALÁTA –összetevőit híressége miatt mindnyájan ismerjük, ami nem más mint: jégsaláta, uborka, paradicsom, hagyma, oliva, Feta sajt,  oregánó, oliva olaj, egy kis borecet. Természetesen egy darab kenyérrel fogyasztjuk, mint ahogy minden mást ami étel és sós, még a kurmplit és a rizst is beleértve.
2.      Leves: LENCSELEVES – szintúgy kenyérrel, de láttam olyant is, aki Feta sajt nélkül elképzelhetetlennek látta a fogyasztását.
3.      Főétel:
a)      MUSAKA– krumpli, darált hús megfűszerezve, padlizsán, tojás, reszelt sajt, ezek mind összesütve sütőben. Én nem bírtam róla lekattani, fergeteges ízvilág! Kenyérrel fogyasztani!
b)      SOUVLAKI – sertés vagy szárnyas, nyárson sült hús, zöldségekkel, sült krumplival, és minden feltétel nélkül TZATZIKI-vel, ami nem más, mint egy uborkás fokhagymás tejfölös mártás. Persze pékáru ehhez is jár minden étkezőben.
4.      Desszert: BAKLAVA – tömény, nagyon édes tésztás sütemény, ami már csak hab a tortán.
Miután senki nem bír még mozdulni sem, kezdődhet a szieszta. Részesei: kávé!, frissen facsart narancslé, és hát kevés görögöt ismertem, aki megvetette a jó dohány elpöfékelését, de természetesen csakis tekert cigiről lehetett szó.




A korábban említett baklava
    A nap többi részében az ember sétálni ment a város kis utcáiba, ahol már csak szamarak (legfőbbképp sárgák) hiányoztak az útról. Mindenhol tele van árussal, vendéglőkkel, üzletekkel, szuvenírárusokkal. Néhány helyről hagyományos görög zene hallatszik, bent táncház is található. A kevésbé csavargósok ilyenkor (délután 4 körül van épp) kimennek napozni, mivel délben a 48 fokos kánikulában nem ajánlatos, olyankor jobb csak a bazénban egy gyenge söröcskével vagy frissítő koktéllel üldögélni.
Este 8 van, kezdődik a második menet. Minden út egy utcára vezet ilyenkor, az „egy utca szórakozóhely“-re. Na jó, azért itt ott bepréseltek egy gyorskajázót is közéjük. Az egyes épületek előtt egy vidám emberke áll, aki szívélyesen hív meg az adott klubba, és ha jösz, még ingyen kör RAKI-t is ígér neked és barátaidnak (ezt hívják happy hour-nak). Éjfélkor is még olyan meleg van, hogy kedv szerint, akár ekkor is élvezetes lehet megmártózni a tengerben. Innentől már történnek a dolgok magától, hagyjuk magunkat sodorni az árral.
Az emberek nagyon kedvesek, bár ha nem hadonásznának és tapsolgatnának a kezükkel olyan hevesen, míg magyarázzák  szívük ügyét, akkor talán nem is hiányoznának annyira!
Útra fel, irány az oliva otthonába.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése