Poszterazmusz kínok


Üveges tekintet mered az ablaküvegen át az esős égboltra. Tulajdonosa napjait az elmúlt időben enyhe depresszív tünetek, kedvetlenség, étvágytalanság, időjárás-változásra való érzékenység jellemzik. Lényegesen visszafogott extrovertáltsága és gondozatlan külsője arról árulkodik, hogy saját maga nem tud (nem akar?) változtatni állapotán.

A poszterazmusz szindróma (röviden PESZ) tünetei szemeszterkezdetkor jelentkeznek igazán erősen, azon egyszerű oknál fogva, hogy a napfényes nyár után a ködös, nyálkás, levélhullató szezon beköszönte valóban éles kontrasztot állít. Aki elment és megélt egy-két szemeszter erazmuszt, majd visszajött, tudja miről beszélek.


A ködös, nyálkás, levélhullató szezon beköszöntével tehát egyre erősebben tudatosítom, mennyire hiányzik az a kis világ, amelyet otthagytam. Hiányzik a napfény, amelyet fél év alatt kábé három alkalommal árnyékolt be egy kósza felhőfoszlány, hiányzik a bicikliút, amely mellett pálmafák meredeztek a város szélétől a tengerpartig, hiányzik a Pingui, a kikötó melletti kis büfé, ahol egy-egy tengerparton eltöltött nap reggelén találkoztunk, hiányoznak a paellástálak, amelyen beletőrődve ingatták csápjaikat a megfőtt rákocskák, hiányoznak a kedd estétől vasárnap hajnalig tartó erazmuszpartik, amelyeket vasárnap reggeltől kedd estig pihentünk ki, hiányzik a kis lakás, ahol a konyhában mindig előfordult néhány latin-amerikai lakótársam, akik tortillát sütöttek és matét szürcsöltek, hiányzik a tulaj, Fernando, aki valahányszor eldugult a lefolyó, hóna alatt szerszámosládájával és feleségével, Pilarral lerobogott hozzánk a nyolcadikról, hogy azonnal orvosolja a dolgot, hiányzik a hentes a Park Ribalta mellől, aki mindig mosolygott a kirakatból, hiányzik a buszsofőr, aki mindenkire ránevetett mikor a jegyet adta és megjegyezte, hogy milyen jól néz ki az illető aznap, hiányzik a kis kerti kávézó az egyetem parkjában, ahol több liter narancslét gurítottunk le, sőt, még az egyetem is hiányzik, ahova tizenöt perc késéssel is időben érkeztem mindig.

A PESZ legkellemetlenebb fázisa, mikor a beteg rávetíti volt életkorszakát a közeljövőjére. Összehasonlít, mérlegel, fintorog, belegondol, kiveri a veríték, lecsekkolja a maradék pénzösszeget a bankban, nem négyjegyű, hümmög, repülőjegyet néz, repülőjegyet néz, repülő… végezetül belátja, hogy nem fog menni. Sehova.

Milyen elvárásai lehetnek egy egyetemi várossal szemben a diáknak, aki „főiskolai tanulmányok végzése” címlszó alatt előreláthatólag még 3-4-5… évet készül lehúzni aktuális lakhelyén?
Castellóni életem előtt annyi kívánságom volt, hogy legyen hol laknom (csak így, natúran), legyen színház, mozi, koncertek, kellemes kiskocsmák a városban, és persze egy remek társaság, amellyel mindezt élvezni lehet.

Depresszív lelki sebeit vakargatva be kell ismernem, hogy a mostani standardom jócskán eltér az egy évvel ezelőttitől. Elképzelésem szerint a fentebb soroltak mellett egy egyetemi város rendelkezzen bicikliutakkal, mediterrán éghajlattal és tengerparttal.

Ekkor ér el a PESZ következő, optimális esetben végső szakaszába, mely viszont kétségkívül a leghosszabb lefolyású. Újra belegondol, ismét mérlegel, és lassan, de nagyon lassan, elkezd beletörődni. Már csak hébe-hóba merülnek fel olyan kívánságai, hogy milyen jó lenne, ha nem kéne életét kockáztatnia, mikor biciklin akar eljutni az kolesztől az egyetemig, vagy ha a recepción ücsörgő unottarcú portásnéni nem potenciális bűnözőnek nézné, ahányszor belép a bejáraton, hanem megvillanta egy mosolyt…

5 megjegyzés:

  1. Nem kell ehhez feltéltenül PESZ, a PRSZ is hasonló: posztrészképzés szindróma. De amúgy értem, a visszavágyódás nagyon erős tud lenni. Viszont fogd fel úgy, hogy az ott szerzett élményeket milyen jó lesz it másokkal megosztani, vagy beleültetni az itteni életedbe. Amúgy meg ott meg nincs tél - hó, és jó sör! :)

    VálaszTörlés
  2. Azért idővel vissza lehet szokni...
    A(z itthagyott) barátok (nagyrészt / még mindig) itt vannak, a (jó ideje nem látott) mozik, kiskocsmák (még mindig) nyitva vannak. Az emlék meg nem múlik el, legfeljebb megfakul kissé. Amúgy szerintem a legjobb ilyenkor az érzés, hogy van hova "hazajönni" :)

    VálaszTörlés
  3. "hiányoznak a kedd estétől vasárnap hajnalig tartó erazmuszpartik"
    asszem ez maga a posztesszenciális összefoglalója az erasmus létnek.
    nekem is szoktak hiányozni azok a mediterrán suttyók, akik eme szabály szigorú betartása mellett keserítették meg a koleszon lakók éjszakáit. egyperces néma csend

    VálaszTörlés
  4. Az utolsó hozzászólás, na az ágyúval leütött labda...Respect. Bár tetszett a poszt, de nem vagyok robot hozzászólásával szintén egyet kell értenem. Kati, amúgy mennyire tanultatok ott? Mennyire tanulnak az erazmuszosok? Konkrétan az alkoholgőzzel és vízipipafüsttel eléggé átitatott részképzésem alatt azért elég jó eredményeket értem el az egyetemen.

    VálaszTörlés
  5. ó hát ez nagyon egyénfüggő - volt aki tanult, volt aki néha, volt aki nem - nem érdemes általánosítani :)

    VálaszTörlés