Kumo no Mukou, Yakusoku no Basho


Kumo no Mukou, Yakusoku no Basho / The Place Promised in Our Early Days

Mindegy hogy zenéről vagy filmről beszélünk, egy-egy műfaj legjobbjait érdemes megnézni/hallgatni attól függetlenül is, hogy szeretjük-e az adott zsánert. A legjobbak még musicalből is vállalhatóak. Ezt azért írom, mert egy animével* készülök nektek a következő alkalomra.
Én eléggé sokat néztem egy időben japán filmeket, animációkat, érdekes világ, mondom ezt annak ellenére, hogy végül arra jutottam, hogy a japán kulturexport 99,99%-a szemét. De ott van az az 0,01%, amiért érdemes lemerülni ebbe a bugyorba** vagy adott esetben közösséget vállalni a kritikai érzék és ízlés nélküli animefanokkal, mert ennek hiányában elszalasztana az ember valamit. Megérte szerintem!
“1996, egy alternatív világban, ahol a második világháború után Japán területét felosztották a Szovjetúnió és az USA közt. Az előbbi területén építéttek egy hatalmas, égbe nyúló, rejtélyes tornyot, ami az amerikai részen élő három tinédzser álmának tárgya: azt tervezik, hogy egy saját építésű repülővel elrepülnek a toronyhoz, ám a sors közbeszól. Egyikük eltűnik, a többiek pedig külön utakon indulnak tovább, de az egyik fiú és a lány közt olyan szoros, álomszerű kapcsolat alakul ki, ami régi vágyuk és ígéretük megvalósítására hajtja őket.”
A film 2004-es, írta és rendezte Shinkai Makoto. Ez az első egész estés filmje, aminek a sikere nyomán megszerezte azt a kreditet, hogy azóta szinte azt csinálhat, amit csak akar. Finomlelkű autonóm alkotó, aki főleg szerelmi történetek írásában és megfilmesítésében erős igazán.*** Itt is ez az gerince a filmnek, de nem vegytisztán romantikus film. Egy science fiction környezetbe ágyazott, kémfilm, szerelmi történet, spirituális film és coming-of-age sztori. Látványban olyan ütős, hogy nehezen találni párját. Nagyon színes, részletgazdag - nem tudom eldönteni, hogy ízléses-e összességében - viszont rám nagyon jó nyugatató hatással van. Gyakorlatilag bármelyik képkockáját be lehetne tenni háttérképnek. Egy olyan különlegesség, ami egyszerre fiús és lányos, szemkápráztató és annak ellenére, hogy mekkora jóság, elég kevéssé ismert. Filmvászonért kiált! Eredeti japán nyelven vetítjük****, magyar felirattal.
 *Az anime nem műfaj, csak egyszerűen japán animáció. De mivel sok van belőlük és sok közös vonásuk van, csoportképző ereje megkérdőjelezhetetlen. De akkor sem műfaj.
**Ha még azt hiszed, a világon mindenre van magyarázat: Bokusatsu Tenshi Dokuro-chan, erről pedig mélyen hallgatsz a barátaid előtt is, de azért végignézed:  Ichigo 100%)
***Egyik első rövidfilme egy cicának a belső monológja volt, amiben szerelmet vall a gazdájának. Második egészestés filmje a Másodpercenként 5 centiméter a valaha volt egyik legszebb film a szerelemről és a magányról.
 ****Csatlakozz az eseményhez a facebookon is! <<KATT>>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése