Filmkalauz

Előző cikkünkben írtuk, hogy a Sárga Szamár sátor hagyományos sötétkamrás fotóműhelyt indít a Gombaszögi Nyári Tábor alatt. Előkerítetted már otthon a régi fotómasinát? Nagyszerű, nézzük mire lesz még szükséged a fotózáshoz és hogy hol tudod majd ezeket beszerezni a táborban. 
Remélem, a padlásról előkerülő gépet már leporoltad, és kibetűzted a rajta lévő ősi feliratot. Nagyon jó! Megvan a fényképezőgéped, erős kezdet. Haladjunk tovább. Mi fog még kelleni? A fotó képzése elsősorban fény és kis türelem segítségével fog történni. A fényt sokan ismerjük. Nappal elég sok vesz körbe minket, feltéve ha mondjuk nem sóbányában nappali műszakos vagy. Azonkívül? Filmek, vegyszerek, papírok. 
Kezdjük a filmmel.


Középformátum - bal oldalt; kisformátum - jobb oldalt
Nézzük csak, milyen filmmel kell etetni kedves gépünket. Az amatőr fotó világában a két legelterjedt filmtípus:

A 120-as film 62 mm széles, amelyre 56 mm széles képet készít a gépünk. Kisebb testvére szélessége mindössze 35 mm, és a kép csak 24 mm széles a filmcsíkon. Tehát, elő a colstokkal, mérjük meg a fényképezőgéped nyílását, ahova a film kerül majd.

Hogy hol szerezheted be a gépedhez a hozzávaló filmet? A Sárga Szamár sátor apró filmüzletként is fog működni a tábor idején, ahol kiválaszthatod majd a gépednek megfelelő nyersanyagot. A sátorban persze nem csak alapanyagokkal, hanem hasznos tanácsokkal is ellátunk, és belelapozhatsz majd a könyvsátor fotó-irodalmába is.

Fontos azonban, hogy regisztrálj! Ha szeretnél részt venni a fotóműhelyben, arra kérünk, hogy töltsd ki ezt az űrlapot. Ezen keresztül fel tudjuk venni veled a kapcsolatot, és még a tábor kezdése előtt tudunk segíteni a fényképezőgép beszerzésében, ha otthon nem találtál működőképes masinát. A regisztrációd pedig a mi munkákat is könnyíti, hiszen fel tudjuk mérni, mennyi nyersanyagra lesz szükség, mennyi filmtekerccsel töltsük fel a sátor üzletét a tábor idejére! 

Ha szeretnél csatlakozni a Sárga Szamár fotóműhelyéhez a táborban, itt követheted az eseményt a facebookon .


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése