Figyelitek?

Kedves unatkozó iskolatársaim. Mit csinál az átlag egyetemista ha épp tanulni kéne és ez ellen a cselekvés ellen testének minden egyes porcikája sikítva tiltakozik? No mit? Természetesen minden más mellett sorozatot néz. 

A zsáner változó. Van aki a Jóbarátokra esküszik (214x – re is) vagy más szitkomnak szenteli a figyelmét, mások romantikáznak. Újra teret hódít a sci – fi (mert a Star Trek és a Vissza a jövőbe örök) és itt vannak a krimi sorozatok, meg a kórházas sztorik. A megszokott alapfigurák mellett (jó zsaru - rossz zsaru) feltűnnek az ismerős jellemek, de mintha új köntösbe bújtak volna. Hogy honnan ismerhetjük őket? Elsősorban könyvből. Ki ne ismerné Sherlock Holmes – t vagy Poirot – t? És hogy kik ők ma a képernyőinken? Nem más mint Dr. House a csodadoki és Monk a flúgos nyomozó.

Holmes Sir Arthur Conan Doyle legendás nyomozója, aki a 19. század végén született az ipariasodott Anglia ködös utcáira. Fő ismertető jele, hogy a saját feje után megy, mindent saját maga derít ki és fejében az összeférhetetlen dolgok, hirtelen megoldásokká fészkelődnek. Az igaz, hogy úriember, de magánakvaló, külsejére nem ad és függő – alkohol és dohány, de néha hetekre bezárkózik a házába és a kokainnak hódol. A zene csodadolog számára. Az egyetlen, ami úgy érzi válaszokat ad, ahelyett, hogy kérdésekkel bombázná. Sherlock Holmes hegedül, Watson szerint egész szépen.


Dr. House David Shore és Paul Attanasio fejéből pattant ki. Shore bevallottan Holmes mániás, és egy arrogáns, de mégis zseniális doki épp beleillett az akkor újonnan kitalált krimi-kórház sorozatba. House még a nevében is hasonlít Holmesra, aki „fehér köntösben“ nem rosszfiúkat, hanem bacikat üldöz. Kielemzi az embereket és meggyőződése, hogy senki sem mond igazat. Ahogy Holmes, ő is a kémia rabja, fájdalomcsillapítókon él. Egész tehetséges zongorista, de gitáron is játszik. Legjobb barátja (ha lehet ilyet mondani) Wilson, (ami már majdnem Watson). A sorozat egyes részeiben egyébként többször felfedezhetünk „holmes – os“ elemeket. Mint például egy Rebecca Adler nevű pacienst, aki bizonyára valamiféle rokona lehet Holmes szerelmének, Irene Adlernek. A 2. évad végén House – t meglövik. Az elkövető nem más mint Moriarty, akit a Holmes rajongók a legádázabb ellenségként tartanak számon. 

Hercule Poirot a mosogatni nem szerető Agatha Christie legbelgább nyomozója. Kínosan ügyel megjelenésére, bajuszkötőt hord és furcsa szokásai, már - már rituáléi vannak. Megválogatja klienseit, habár sokszor csak a „véletlen“ műve, hogy épp a bűntény közelében tartózkodik. Egy - egy eset megoldása mintha véletlenül, valami teljesen hétköznapi cselekvés hatására fogalmazódik meg gömbölyű, kopaszodó fejében. A végeredmény pedig egy valódi társasági esemény, egy fordulatos, egyfelvonásos mese, saját előadásban, nyilvánosan, a gyanúsítottak körében. Hastings kapitány, Poirot állandó, hűséges kísérője személyében írónőnk tovább örökíti a rendőrség nem kimondottan az inteligenciahányados (avagy szorzó) vezérelte egyenruhás rendészeti szerv képét.
  
De vajon mi jellemzi Monkot a flúgos nyomozót? Előszöris, hogy nyomoz, hogy flúgos és hogy Andy Brackman fejéből pattant ki. Számtalan rigolyája és mániája, melyek nagy részét felesége elvesztése feletti döbbenet és bánat váltotta ki, türelmet és megértést igényel. Alakja valahol szinte már súrolja a miszterbíni „annyira esetlen, hogy ez az eset már lehetetlen“ kvalitásokat. Állandósági kényszerrel küszködik. Ez abban nyilvánul meg, hogy mindig ugyanabban a ruhában jelenik mig, mindent ugyanoda tesz vissza és az így kialakított rendszer szent és sérthetetlen. Általában e rendszer „véletlenszerű“ megbontása biztosít számára munkát. Tisztaságmániája a bűntények kulcsának felkutatásában nagy segítségére van. Innen tudjuk, hogy a porszívózásnál nincs jobb az összefüggések megértésére. Monk is szívesen hívja össze a jelölteket egy egy hosszabb és műsoros teázásra, ahol a hallgatóság szó szerinti elragadtatása Stottlemeyer százados által garantált. Ö az az egyenruhás, ki már csendben beletörődött abba, hogy Monk mellett nem lehet labdába rúgni ügyfelgöngyölítés terén.

Így a vizsgaidőszak árnyékában kerítsünk sort „sorozatos pihenőkre“. (vagy zenére vagy porszívózásra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése