TTOLS

Isszuk a kávét, esszük a hermelínt, sörözünk, alternatívkodunk, bámuljuk a meseszép pincérnőt, és halálra ítéljük a helyet. Mindezt Brünnben, na de pontosan hol?





Tungsram


A Petrov, vagyis a Biskupský dvůr alatt van a Tungsram kávézó a Muzejní utcában. Nem éppen útbaeső helyen, engem is egy kolléganőm vezetett oda. A berendezés minimalisztikus, 4 + 1 asztal, itt-ott plakátok, bárpult, rajta a kávéfőzővel és mögötte a pincérnővel. 3 fényoszlop a falon, egyenként 9 fényforrással, vagyis 27 izzó világít az asztalok fölött - ez 1080W felvett teljesítmény. Ma, a fenntartható fejlődés korszakában, ahol a CIVITAS megszabja, hogy 3 fok alatt lehet csak fűteni a villamosokban, ez több, mint meglepő. De nem véletlenül, a kávézó a nevét magáról a gyárról kapta, a tulajdonos Tungsram égőket vásárolt a filmvetítő-gépébe. Vetítés is szokott itt lenni, talán nem véletlenül van a bárpult stílusosan 16mm-es filmszalagokkal díszítve. A lényeg, vagyis a kávé finom. Vagyis úgy készítik el, ahogy én szeretem - krémes, komplex ízvilág, és nem bögrényi mennyiséget hoznak ki egy kancsó méretű csészében. A kiszolgálás egész jó, vagyis szombat délután mindenképp. A pincérnő, aki nem utolsósorban csinos is, kimért mozdulatokkal szolgál ki, igaz, hogy ugyanakkor tipikus kávézós sebességgel (lassan). Felejthetetlen pillanat volt az, miután letette a kávét, még egy apró, decens mozdulattal megigazította-megbökte a kanalat, hogy az tökéletesen helyezkedjen el a csésze mellett. Respect. A nakládaný hermelín elmegy, a sütemények állítólag jók, mondjuk ezt nem tudom, mert nem kóstoltam. De nem is nagyon érdekel, mert a kirakott plakátok meg könyvek ellenére én a Tungsramra csak mint egy sima kávézóra tekintek, ami mentes mindeféle intellektualitástól, meg egyéb, kávézókhoz köthető tulajdonságoktól (amúgy meg tuti nem). Ez pozitívum, ilyen helynek is kell lennie a városban. Kávé, kávézó, semmi más, és ez így jó.

Tři ocásci


Viszonlyag fiatal hely, 2012 novemberében nyitották meg. A Kutyaszaros utcában (Gorkého 34) terül el, ahol az óriási konkurenciában - errefelé rengeteg  vendéglátóegység van - meglepően sikeres. Sikeres, mert relatíve fiatal karrierje ellenére viszonylag sokan járnak ide. Na de mi a trükk? Ezt a helyet egy koncepció szerint alakították: "alternatív" kávézó-mindenes, szockós berendezéssel - székek, asztalok, kanapék. Befőttes-borosüveges csillárok lógnak a plafonról, és az egész mindenség egy levakart, az eredeti festéseket felfedő fallal van körülvéve. Nem néz ki rosszul. Na és pont ez az, ami idevonzza az embereket. Nem ismerem Brünn összes kocsmáját-kávézóját, de ha van is már ehhez hasonló, akkor is, az ilyen helyeket mindig megtalálják azok az emberek. Lényegtelen, úgy látszik, részben én is az vagyok. A kávé nem rossz, iható, de nem is jó. Megjegyzem, a hely kávézónak definiálja magát. A nakládaný hermelín viszont rossz, túl kemény, de legalább van itt 11-es Polička, ami nagyon finom. Ez mindenképp pozitívum, mert ez a legközelebbi hely az albérlettől, ahol lehet Poličkát inni. Vannak itt különféle minőségi rumok, a Zacapa csak 90 korona. Ahogy nézegettem a facebookos profiljukat, kötőklub is működik itt - ezt konkrétan saját szememmel is láttam múlt héten hétfőn. Pörögnek itt az események, volt már sárgaszamárkodás, nemjöttössze/összejött randi, képkeret rendelés, stb. A WC az egy kis intermezzo a három farokban, OSB deszkákból összetákolva, kaotikus elrendezésben. Ez is lényegtelen, ide mindenképp el kell menni legalább egyszer annak, akinek bejönnek az ilyen helyek, mert a koncepció/nem konvencionálisan berendezett kocsmák/kávézók között azért tudott valami újat felmutatni. Akit meg nem érdekel az alternativizmus, az menjen rumozni,tudomásom szerint itt a legolcsóbb a Zacapa a városban. Nekem pl. "key selling point". Ja és finom a sör. A többit meg el kell felejteni.

Bistro Le Social


Bisztró az Úvoz trolibuszmegállójánal a Konečného náměstí felé. "A little is known about the place..." blablabla, vagyis valószínűleg szintén nemrég nyitották meg. Egyszer voltam ott, és nem jött be. Nem állt össze a kép, hog miről akar szólni, nem ízlett a kávé se, ami relatíve drága volt. Ilyen-olyan színű megvilágítás, hihi rendszerből szóló zene. Én ennyit tudok, valaki szerint van ott gyereksarok, ami jó vendégcsalogató. Szerintem meg halálra van ítélve, pláne a Gorkého utca, annak is a Kutyaszaros utca része közelében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése