Erazmusz-körút


Erazmusz… aki volt és megélt egy-két szemesztert, tudja miről van szó. Mi, akik voltunk és megéltük és tudjuk, viszont már csak nosztalgikus emlékeinket idézgetjük. Ezek az emlékek gyakran nem is konkrét eseményhez kötődnek, hanem elég egy levél zizzenése, hogy integető pálmafák képe vetüljön a szemünk elé, a salina robogása, hogy a tenger moraját halljuk, egy utcán elkapott félmosoly, hogy az a bizonyos mindenkeddestén csapoló macsó csapos jusson az eszünkbe. 

Három brünni diákot kérdeztünk, akik Belgiumban, Hollandiában és Franciaországban töltik a szemesztert. 

Milyen városban laksz, és milyennek találod, ha összeméred Brünnel?
Dávid: Jelenleg Oostende városában, Brünnhöz képest csak egy falucska, az egyetem meg inkább egy középiskolára emlékeztet.
Roli: Eindhovenben lakom,  aminek kicsit problematikus a kiejtése :) tegnap ugyanis szerettünk volna hazautazni, de a buszsofőr, akitől megkérdeztük, hogy a járat haza visz-e minket, nem értette, hova szeretnénk menni… Eindhoven kábé feleakkora mint Brünn, nem igazán tipikus diákváros, 250 ezer lakosból 25 ezer diák él itt. Tisztább, és sokkal rendezettebb mint Brünn, és nagyon modern város, hiszen a második világháború után csak pár templom maradt, az ötvenes években az egész várost újjáépítették.  A fény városának  is nevezik, mivel a Philips cég szülővárosa. Minden évben megünneplik a fény fesztiválját, ilyenkor az egész város fényekben pompázik.
Viktor: Grenoble, egy francia városka az Alpok csúcsai között. Az összes agglomerációjával együtt kábé akkora, mint Brünn. Egyetemi város rengeteg diákkal, diákélettel, erazmusossal. Vannak folyók, egy-két irányban síkság és rengeteg domb.

Grenoble, kilátás a kolesz ablakából
Milyen nyelven értekezel az őslakosokkal?
Dávid: A helyiek a holland nyelv egy helyi változatát, a nyugat-flamandot beszélik, azon belül is a város sajátos dialektusát. Alapszinten makogok valamit hollandul, így ahol csak lehet ezt használom, ha valamivel gondban vagyok, átváltok angolra. A helyiek többsége folyékonyan beszél angolul, az idősek is.
Roli: Mivel hollandul nem beszélek, csak egy kicsit értem, angolul.
Viktor: Franciául (még) nem tudok, úgyhogy marad az angol, ami viszont itt-ott problémás tud lenni az őslakosok részéről, de eddig még nem haltam éhen.

Milyen szórakoztatóipari egységeket érdemes látogatni a környéken, és a nap melyik szakában? Mit érdemes ott fogyasztani?
Dávid: Igazából a város a nyári időszakban (július-augusztus) él és virágzik, ilyenkor megtelnek a strandok és kinyitnak a tengerparti szórakozóhelyek. Mostanság eléggé üres a város, hétvégente szinte teljesen kiürül. Találtam egy jazzkocsmát, ahol kedd és csütörtök esténként vannak ingyenes koncertek, főleg itt ütöm el az időmet egy pohár Duvel vagy Primus mellett.
Roli: Ami tipikus, azok a pubok. Kocsmának nem lehet hívni, mivel nincs hova leülni, viszont nem is diszkó, mivel csak a pultos engedi a zenét. Viszont nagyon érdekesek a karneválok, amelyeket minden évben a farsang végén rendeznek. Ilyenkor négy napra leáll az élet a városban, és hajnalig mulat a nép. A sörök finomak, de kicsik és drágák, két deci két euróba kerül. Tipikus  holland étel a frikandel, ami a kolbászra hasonlít, a legtübb helyen olajban sütik ki, olyankor finom ropogós a külseje, és hasábbburgonyával eszik.
Viktor: Ebben a kérdésben sajnos nem sok információval rendelkezem a tisztelt olvasó számára, az ilyen helyeket még otthoni környezetben is inkább kerülöm. Itt még ráadásul az időm se nagyon engedi, és ha tehetem, akkor a környező hegyek megmászását vagy a folyómenti töltések végigbiciklizését részesítem előnyben.

Ha az otthoni zsebpénzével indul ki az ember, számolhat-e azzal, hogy éhen hal?  Mennyit fed az ösztöndij, amit kapsz?
Dávid: Pár alapvető élelmiszer (tej,sajt,vaj,tojás) sokkal olcsóbb, de minden más többszörösen annyiba kerül, mint otthon. Rengeteg diákot ismerek, aki kényszer-vegetariánus lett, vagy csak heti egyszer eszik húst. Az ösztöndíj szinte csak a lakbérre elegendő, az otthoni körülmények megtartásához körülbelül még egyszer ennyi pénz szükségeltetik.
Roli: Az ösztöndíj fedezi a szállást és a kaját. Vacsorát azt általában együtt készítünk a többiekkel, de Brünnben azt hiszem többet költök kajára.
Viktor: Az ösztöndíj fedi a havi kiadásokat, kisebb kirándulásokat. Ha az ember nem költ túl sokat, akkor az otthoni zsebpénzre talán nincs is szükség. Azt viszont, hogy ez hány sörre elég a helyi kocsmákban, nem tudom.

Eindhoven, a fények városa
Milyen messze van a tengerpart (hegyek, legközelebbi nagyváros amit érdemes megnézni) az egyetemedtől?
Dávid: A tengerpart körülbelül 50 méterre van a lakásomtól, nem túl kellemes ebben az évszakban, ugyanis nagyon erős szél szokott fújni. 10 percnyi vonatozásra van Brugge városa, ami a turisták által leglátogatottabb város Belgiumban. Ugyanezen a vonalon található 40 percre Gent, egy nyüzsgő egyetemi város, rengeteg fiataloknak szánt programmal, általában itt töltöm a hétvégéimet. Ha úgy vesszük semmi sincs messze, nagyon jól megoldott a tömegközlekedés. A tengerparti villamossal el lehet jutni a francia határtól egészen a holland határig bárhová. A vonatok többsége InterCity, diákoknak egy út bárhonnan bárhová 5€-ba kerül az országon belül, de ha valaki ügyes, még olcsóbban meg tudja oldani. A buszokkal inkább csak városon belül lehet közlekedni, de sokkal praktikusabb kölcsönözni egy kerékpárt.
Roli: Leghamarabb az ember akkor lát tengert, ha Rotterdamba utazik, ami olyan száz kilométerre terül el Eidhoventől.  A város önmagában is nagyon érdekes, hiszen a világ második legnagyobb kikötője. Amszterdamot pedig senkinek sem kell bemutatnom, a maga piros lámpás negyedével, és a coffee shopjaival, ahova ha besétál az ember, már attól betép hogy beleszagol a levegőbe, és ahol azon nyomban vigyorgó pincér fogod az étlappal. Állítólag a magic mushroomot kell kipróbálni…
Viktor: Genf, Lyon, Valence mind 100 kilométeren belül, akár biciklizőtávolság, bicikliutakkal. Aztán kicsit odébb ott van Marseille, Nice, Cannes, Saint-Tropez, Monaco, és hasonló tengerparti látnivalók. De ha már itt van az ember, akkor el lehet látogatni Avignonba, Párizsba, stb. Ezek már viszont kicsit messzebb vannak. Mindenesetre vannak Alpok. Rengeteg belőlük, amerre a szem ellát a koleszablakból, vagy Grenoble bármely más pontjáról. 15 perces sétámba kerül, ha látni szeretném a Mont Blancot. És a behavazott, sziklás, erdős, legelős csúcsokat látva, mászva nem is hiányoznak a turistákkal teli városok vagy épp a homokos tengerpart.
kikötő Oostende tengerpartján

Milyen viseletet  javasolsz  akkor, amikor ezeket a sorokat írod (gumicsizma, eszkimóöltözet, fürdőruha...)?
Dávid: Mindenképp melegebben kell öltözni, havazni nagyon ritkán szokott és az is egyből elolvad, de az erős szél sokszor kellemetlen tud lenni vékony ruházatban. Esernyő nélkül nincs értelme kimenni a házból, bármelyik pillanatban szakadni kezdhet, gyakori a jégeső is!
Roli: Azt mondják hogy az év egyharmadában esik az eső, sajnos én most épp egy nagyon kellemetlenül esős időszakot fogtam ki. Gumicsizmát nem hordok, abban nem lehet biciklizni :) Nyáron viszont nincs olyan őrült hőség, mint nálunk, nagyon kelemes, 28 fokos meleg van.
Viktor: Rövid ujjú póló, ha így folytatódnak a dolgok, akkor a rövidnadrág is indokolt lesz pár napon belül. Meleg van, számomra talán túlságosan is. Napközben napsütés, a higanyszál 25 fok körül, napon ennél sokkal több (ah, mi lesz itt még nyáron… kénytelen leszek felköltözni a tengerszemekhez).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése