Variáció(o)k szombat esti útvonalakra, avagy kétezer-tizenötben is múzeumok éjszakája Brünnben

Kedvcsináló következik, a felsorolás teljességének igénye nélkül.  Szerencsés  bogarászást!  Az igazi programbőségért  íme: http://www.brnenskamuzejninoc.cz/!

I. 

Ha magányosan sétáló macska módjára egyedül sétálnám be a ringó-rengő rengeteg Brünnt, akkor ilyesféle útvonalat követnék:

  • A Roma kultúra múzeuma olyan hely, ahová elég ritkán téved el az ember, a Cejl elvégre nem a legbarátságosabb környék, azt mondják. Az estém mégis ott kezdeném, kvíváncsi vagyok, vajon hogyan reagál a környék lakossága az ő kultúrájukat ápoló művészeti csoport (minek másnak  nevezzelek) fellépésére. (nem utolsó sorban pedig pexeszót igértem valakinek innen :))

  • A központ felé vándorolva megállnék a Moravákon, a Místodržitelský palác mindig tud valami érdekeset mutatni, most a kontroverz, de világfigyelemnek örvendő David Černy egyik művét szerezte meg a galéria. 

  • Nálam az iparművészeti múzeum kihagyhatatlan része az ilyesfajta éjszakáknak. Mostani kínálatukból finom darabnak ígérkezik az épp csak megnyílt időszakos kiállítás, amely az 1870 - 1970-es időszak használati tárgyai dizájnjának változásait hivatott bemutatni.  

  • A Petrov környékét nagyon szoktam szeretni, ahogy sötétjében és méltóságában még a "jókedvű" nem csak ifjúság  sem meri megzavarni. Bibliai történetekkel töltik majd meg a pici petrovi utcákat a JAMU diákjai ezen az estén. Az elmaradhatatlan petrovi orgonakoncerteken kívül ez is egészen érdekesnek ígérkezik. 

  • Számomra új és ismeretlen helyszín az Industra. Nem tudtam csak egy eseményt választani a tervezett programjaikból az éjszakára, mindegyik épp elég érdekesnek tűnik ahhoz, hogy körülnézzek itt. Nem titkoltan a tizen-huszonévesek a célközönség. Nem kezdenek hatkor mint a többi helyszín, de aztán húzzák hajnalig. Videóinstalációk vetítése,  zenével vagy talán inkább már zajjal experimentálók bemutatkozása, mindez indusztriális környezetben. Ez a muszáj megnéznem- kategória. 

II.

Ha a város történelmi emlékeinek bejárása a cél:
(Számolni kell azzal, hogy az ingyenes vagy olcsóbb belépést sokan ki akarják majd használni, de ha türelemes vagy, biztosan megéri a sorbanállást az élmény.) 
  • Biztosan bemásznék a Zelnyák alá... Akarom mondani a Káposztás tér alatti labirintusba.
  • Az óváros szépségeinek felkutatásában ezután következhet a régi városháza tornya, addigra már szépen besötétedik ahhoz, hogy az esti fények ragyogásától mindenki kicsit megromantikusodjon.
  • A Spilasz, a Petrov és a vörös templom is mind-mind tárt kapukkal várják a múzeumozókat. A Spilaszra már csak hagyományból is "illik" elnézni. A tervezett programjaik tenatikájukban egészen "véletlenül" nagyon hasonlóak legutóbbi szamarunkéhoz: háború, pontosabban a második. A kor megidézéséhez swing melódiák, orosz és ukrán dalok, a város felszabadításáról készült felvételek vetítése segít hozzá.

III.

Történelmi események rekonstrukciója, makettek, modellek után kutatóknak ez az év igazán kedvez.

  • A Malinyákon már délután háromkor kezdenek, mégpedig a hely (a Művészetek háza) környéke történetének rekonsrtuálásával: mesék, valóságalappal. 
  • A püspökség udvarán a második világháborúban használt hadi eszközök modellei lesznek megtekinthetők. Fegyverek, a német és az orosz hadsereg felszerelési tárgyai is bemutatásra kerülnek. Mozgalmas és hangos eseménynek igérkezik az ígért tankmakett-ütközet is. 
  • Számomra eddig ismeretlen tény volt, hogy a drazsén létezik múzeum. Márpedig létezik, mégpedig a postavagonoké :) A múzeumok éjszakájára itt is készülnek, a kiállításokat igazi vonatvagonokban lehet megtekinteni, és még vonatocskázásra is van lehetőség. 
  • Itt kell megjegyezni, hogy a városi közlekedésbe erre az éjszakára ismét bevonják a történelmi tömegközlekedési eszözöket is! 
  • És persze ha már modellek és gépek és járművek, akkor Zetor galéria:)

 IV.

Minden egyéb: 
  • A műszaki múzeum kínálatában már hagyományosan, mindenki tud valami neki valót találni. Az állandó tárlatban figuráló "mesterségek utcája" feléled, bár fogorvost nem szereztek a század eleji fogorvosműhelybe, de a borbélyság üzemelni fog :) Mivel a 2015-ös évet a fény évévé nyilvánították, a múzeum udvarán bemutatásra kerülő kísérletek mind-mind összefüggnek majd valamilyen módon a fénnyel.
  • Ha pedig még több kísérletre, fizikás-kémiás játékra vágynátok, akkor irány a VIDA!.



3 megjegyzés: