Egy futballfüggő válaszai

Hogy mi érez egy futballfüggő egy El Clásico nézése közben? Ugyanazt, mint a Nagypaka-Egyházgelle meccs nézése közben - mondja Gazdag József. A futballfüggő nem válogatós. Emellett író és újságíró. 2004-ben jelent meg a Kilátás az ezüstfenyőkre című elbeszélés-kötete, jól ismert figurája a Komáromi Szalon rendezvényeinek, és több mint egy évtizeden át írta és szerkesztette az egyetlen szlovákiai magyar napilap focikalauzát. 
Villámbeszélgetésünk – melyet teljes egészében a Sárga Szamár májusi számában olvashattok – legyen kedvcsináló a péntek esti könyvbemutatóhoz. Este hat órától a Rusty Nailben.


Ki a kedvenc játékosod?
Steven Gerrard és Andrea Pirlo. Ha régieket is lehet mondani, akkor Alessandro Altobelli, Diego Maradona, Gary Lineker és Matt Le Tissier.

...sportkommentátorod?
Az idősebb Knézy Jenő, nyugodjék békében. Néha talán túl makacsul ragaszkodott a prekoncepcióihoz, de a legfelkészültebb és legalaposabb magyar sportriporter volt, megfellebbezhetetlen nyelvi kompetenciával. A szakkommentátorok közül az angol Jamie Carragher a kedvencem a Sky Sportsról, gyors reagálás és szarkasztikus humor jellemzi, és tűpontos meglátásai vannak.

...focibíród?
Kedvenc bíróm nincs, partjelzőm van: Erős Gábor. A 2010-es világbajnokságon ő volt a német-spanyol elődöntő partjelzője, néhány hónappal később már vesedaganattal műtötték, eléggé maga alatt volt, de nem adta fel a harcot, és 2011-ben már a Barca-ManUtd BL-döntőn közreműködött partjelzőként. Többször beszélgettem vele hosszan, szurkolok neki.

...íród?
Franz Kafka, Virginia Woolf, Kosztolányi Dezső és Mészöly Miklós.

Legizgalmasabb meccs amit láttál?
Hollandia-Magyarország 5-3, Amszterdamban. Amikor Gera góljával egyenlítettünk 3-3-ra, akkor szabadjára engedtem az érzelmeimet (meg a hangomat) a sajtótribünön. A decens holland újságírók szerintem azon gondolkoztak, hogy hívjanak-e orvost, csillapító injekcióval. Aztán persze kikaptunk, mint mindig, de az a pillanat, amikor 3-3-ra visszajöttünk idegenben a hollandok ellen, maga volt a csoda.


Gazdag Józseffel és könyvével május 15-én, péntek este 18:00-tól találkozhattok a Rusty Nail music clubban (Veveří 57).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése