Színház, mozi, zene - brünni programajánló

Köd, zúzmara, reggeli fagyok. A halvány napsugárnak, amely itt-ott átszüremlik a szürke, barátságtalan felhőrétegen, az utcai lámpa segít be. Mikor kinézel az ablakon, ahhoz sem fűlik a fogad, hogy kidugd az orrod a szobából. Pedig egészen a villamosmegállóig kell majd kibattyogni… ezt már a forró kávé sem fogja menteni…
Mit tehetsz az október végi szürke egyhangúság ellen? Töltsd fel magad kultúrával! És reméld, hogy a szürke, barátságtalan felhők mögül egyszer előkandikál az igazi nap:)

Föltérképeztük Brünn október végi és november eleji kulturális kínálatát. Nézzük, hova érdemes színházba, moziba és koncertre menni az elkövetkező napokban!

Nos, egész biztosan érdemes lesz kihasználni a Nemzeti Színház diákoknak szánt kedvezményes jegyeit. Ezek minden előadás előtt fél órával, 50 koronáért cserkészhetők be a pénztárban, ahol mindössze egy isic kártyát kell meglebegtetni a kasszásnéni előtt. A nemzeti társulata egy újabb Oscar Wilde művet vitt színre az őszi szezonban, a Bunbury - avagy jó, ha szilárd az ember című komédiát (cseh fordítása a Jak je důležité míti Filipa), amelyet havonta egyszer játszanak (legközelebb november 2-án). Wilde egyébként nagyon népszerű a brünni közönség előtt. Tavalyelőtt láttam ugyanitt Az eszményi férjet, amely nagyon tetszett. Wilde darabjai egyébként ideális választás számomra, mivel kielégítik minden színházi igényemet. Egy átlagos színházlátogató vagyok ugyanis, aki nem jár túl gyakran színházba, de ha már megyek, a színházi élmény ritkaságát élvezem és szeretnék kapni egy kicsit mindenből. Tragédiából is, komédiából is, erkölcsökből és erkölcstelenségekből is egy csöppnyit. Ezekkel a nagyon profán elvárásaimmal pedig Wilde zsenialitása mindig maradéktalanul lenyűgöz.


Legkedveltebb brünni mozim a kino Art. Hiányzik ugyan belőle a komersz mozi alapfelszereltsége, azaz a pihe-puha párnázott ülés, vetítés közben sem hallgatod, hogyan rág a szomszédod nachost és szürcsöli szívókával a maradék kólát a papírpohár aljáról. A moziterem mellett viszont egy nagyon kellemes kávézóba tévedsz be. A mozi október végi programját böngészve az Hasta la vista! filmen akadt meg a szemem. A 2011-es belga film három főszereplője Spanyolországba indul, azzal a nem titkolt céllal, hogy megéljék életük első szexuális élményét. Az alaptörténetnek, melynek annyi szörnyűséges csöpögős hollywoodi változatát traktálták már az mozinézőkre, az adja a drámai színezetet, hogy a három fiú mindegyike valamilyen testi fogyatékkal él. Jozef vak, Philip tolókocsis mozgássérült, Larsnak pedig agydaganata van. A filmet október 31-én vetítik.


Harmadiknak pedig egy koncertetestét, egy duplakoncertet ajánlok. Helyszín a Faval (ismét:), időpont november 8-a. Az Longitalt ismerhetitek a két évvel ezelőtti Dh-táborból, ahol a tábor történetében először lépett fel szlovák zenekark. Dano és Shina azóta bejárták fél Európát és az Egyesült Államokat, otthon pedig a legkreatívabb szlovák zenekarok egyikeként tartják őket számon. Saját zenéjüket a duó „ambinent hatások, elektronika, kelet-európai ütemek és egy csipet pszichedelika”-ként jellemzik.


A Longital folytatásaként olyan zenekar játszik, amelyet a gitáros-dobos testvérpár nagymamájának szobájáról neveztek el. A banda tizennégy évvel ezelőtt alakult, amikor a 15 éves Marta és két évvel fiatalabb öccse, Štěpán kivonultak a kazánházba, hogy ott megtartsák első próbájukat. Onnan rövid úton a garázsba költöztek, majd a szobájukba, az iskolába, végül Lužánkyra tették át a székhelyüket, kibővültek, bejárták Csehország legtöbb fesztiválját, 2008-ban kiadták legutóbbi, negyedik lemezüket, a Dobrou noc, světlo-t. Ismerősen cseng valakinek a Budoár staré dámy? Nos, annak ellenére, hogy énekelnek a farkasról, és hogy brünniek, bevallom én nem ismertem a bandát… pedig figyeljétek csak:


Napfényes októbervéget és novemberkezdetet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése