A Plaza de
España felől, a La Rambla árnyékos, bal oldalán végigsétálva, haladjunk el a
barokk-kori San Miguel templom mellett, de ne térjünk be a csábító kis
vendéglőkbe, melyek tapasokat, azaz
falatnyi ételkülönlegességeket kínálnak a betévedő turistáknak, hanem sétáljunk
tovább az utcán. Két percnyi járásra a templomtól találjuk a La Boqueríát, Barcelona leghíresebb
vásárcsarnokát.
A
vásárcsarnokot az 1830-as években építette Álvarez Mendizábal. Ma ugyan a város
szívében található, eredetileg a periférián építették kaotikus 19. századbeli
viszonyok között, ott, ahol anarchisták előzőleg leégettek pár kolostort. Ma a
Boquería Barcelona egyik legszínesebb pontja. Ételkülönlegességek és azok
alapanyagainak gazdag kirakodóhelye, ahol a betévedt szemlélődő megtalál minden
földi jót, ami szemnek-szájnak ingere, ahol az árusok Bon día!-val és óriás mosollyal kínálják portékájukat, ahova
Barcelona legelőkelőbb vendéglőinek főszakácsai járnak el kiválasztani az
alapanyagokat a fogásaikhoz. Egy kulináris élménycsoda.
A
vásárcsarnokban lélegzetelállítóan gazdag választékban kínálják a helyi eladók
a húsárut, a gyümölcsöt, a zöldséget és a pékárut. Megtalálható itt a nevezetes katalán kolbász
Vic városából, amely pazar kötegekben lóg a húsos standok polcairól, az egész
Spanyolországban népszerű sonkacsoda, a jamón
serrano és a jamón ibérico, zamatos
pireneusi sajtok megannyi fajtája és a katalán fekete parasztkenyér, a pa de pagès. A piac jellegét meghatározó
standok, melyek a legtöbb bámészkodót vonzzák a pultok elé, viszont azok,
amelyek halhúst és a tenger gyümölcseit kínálják. A helyi halászok standjain több
ezer földközi-tengeri halfajt, csattogtató ollójú rákot és fénylő testű polipot
lehet megcsodálni. A Boqueríára minden reggel frissen érkezik a haláru a közeli
kikötőkből, Arenysből és Cambrilsból, amelyet aznap hajnalban fognak ki a
halászok. Megtalálható itt minden, mind az egyszerű ételek, mind a katalán
konyha kulináris specialitásainak az alapanyagjai. A pescado de roca például egy különlegesen értékes faj, mely
torzonborz külseje ellenére az egyik legzamatosabb húsú hal. Sokak szerint a
belőle készített fogás a katalán konyha csúcsa. A gambasból, azaz a garnélarákból pedig a keleti partvidék legnépszerűbb
ételei készülnek.
Garnélarákat
vásárolni a Boqueríán bármikor lehet, de kimondottan gazdag választékot a
holdtölte utáni napokban kínálnak. Ekkor van ugyanis a legnagyobb valószínűsége
annak, hogy a halászok, akik éjjel kieveztek tengerre, a legtöbb különféle
fajtájú rákocskát fogják ki és temérdek apró vagy óriásméretű, rózsaszín,
szürkészöld, vagy éppen áttetsző testű garnélával a hálójukban térjenek vissza
a partra hajnalban. A garnélaráknak számtalan faja és elkészítési módja van, de
a katalán ínyencek tökéletesen kiismerik magukat bennük. A kisebeket gambasnak nevezik, míg a nagyobb fajtájuk
a langostinos. A garnélarák kulináris
esszenciáját a származási helye adja meg: az számít, hogy hideg vagy meleg,
sekély vagy mély vízben élnek. Az ínyencek esküsznek rá, hogy a legzamatosabb
rákocskák azok, amelyeket hideg, mély vízből fogtak ki.
Az
elkészítés legigényesebb része a rákocskák megtisztítása. Könnyed mozdulattal
roppantsuk le a fejét, a lábacskáit és a fehér húst körülölelő héjat, de
hagyjuk meg a rákocska farokúszóját. Aprítsunk fel hat gerezd fokhagymát és a
kimagozott chili paprikákat. A serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés olajat,
majd dobjuk rá a fokhagymát és a paprikát. Amint aranyszínűre pörkölődött a
fokhagyma, adjuk hozzá a garnélarák húsát. Süssük ki, és forrón tálaljuk.
Köretként kínáljunk hozzá paradicsomos kenyeret, azaz pa amb tomàquet-et, melyet a helyiek csakis eredeti parasztkenyérből készítenek. Ezzel a körettel ma is találkozhatunk hagyományőrző éttermekben, ahol a pincér külön tálcán kínálja az alapanyagokat a vendégeknek, hogy ők maguk készítsék el a kenyerüket. Kenjük meg tehát a pirított kenyérszeletet fokhagymával, csorgassunk rá pár csepp olívaolajat, és facsarjunk rá egy fél paradicsomot.
…és hogy
teljes legyen a kis katalán kulináris élvezetünk, hallgassunk Manelt vacsorához.
Most jól megéheztem - köszi :)
VálaszTörlésDe amúgy hogy most Mikulás, ádvent, miegymás - mit esznek a spanyolok ilyenkor (vagy karácsonykor)? Van valami hagyományos kajájuk ekkorra?
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésa karácsonyi vacsorát az éjféli mise után eszik, de hogy mit esznek ilyenkor az úgy tudom helyfüggő - halhúst, pulykát, bárányhúst... szilveszterkor pontoban éjfélkor tizenkét szőlőszemet kell megenni, mert az szerencsét hoz:) viszont az ajándékokra egész vízkeresztig kell várni, mivel az ajánsékokat a Reyes Magos, a Háromkirályok hozzák...
VálaszTörlésHát ezt nem most kellett volna elolvasnom... csorog a nyálam... :D
VálaszTörlés