Szexista kismalac

Az agresszív kismalac már régi ismerősünk, de --- szexista? Pedig, igen. Pontosabban "Sexistické prasátečko". És brünni különlegesség. 



Én a bölcsészkar udvarán pillantottam meg először, két fél disznó formájában lógott a hirdetéseknek szánt faliújságon. A "Sexistické prasátečko" antidíjról beszélek, melyet idén, 2012-ben, negyedszer adott át Brünnben a Nesehnutí szervezet.

Usb adattárolók, szigetelő eszközök, hitelek, kölcsönök, nyaralások, különböző építkezési alapanyagok, autó alkatrészek - mi a közös bennük? Nos, természetesen: a (fél)meztelen női test!!!!
Persze, vannak, akik ezen az összefüggésen meglepődnek, ám nézzünk csak szét a hirdetőtáblákon. Látványosan alulöltözött kisasszonyok reklámoznak faipari termékeket, sört, különböző elektronikai cikkeket, de akár ablaküveget vagy kávézókat is. 



A díj kiötlői kerámia malaccal ajándékozzák meg a legszexistább reklámok alkotóit, hogy rámutassanak a nemi sztereotípiák sértő megjelenítésére, vagy az erotikus vonzerő kihasználására. Szexistának tartanak minden reklámot, amely bárminemű összefüggés nélkül, a női testtel próbálja eladni a terméket (mennyivel más, ha az illető hölgy fürdőruhát reklámoz, vagy alumínium csöveket - ugyanabban az öltözékben;).

Idén három kategóriában (Nő mint testrész, Nő mint tárgy, A szexizmus egyéb megnyilvánulásai) hirdetett győztest a szervezet. A szavazás, csak úgy, mint a reklámok jelölése, online történt. Polemizálni persze lehet, vajon minden beküldött kép teljesíti-e a fenti feltételeket. A lényeg azonban az, hogy hozzá szólhatunk, hogyan jeleníti meg (és mezteleníti le, tárgyiasítja el) a reklám világa az embert - a férfit és a nőt.

3 megjegyzés:

  1. nem vagyok robot2012. december 12. 20:23

    Usb adattárolók, szigetelő eszközök, hitelek, kölcsönök, nyaralások, különböző építkezési alapanyagok, autó alkatrészek, Mikulásbuli és Gólyaavatás

    VálaszTörlés
  2. ebben teljes mértékben igazad van ... akarom mondani, egyetértünk!

    VálaszTörlés
  3. nocsaknocsak:) hát bizony, a malacka előfeltétele a kritikus szemléletmód:)

    VálaszTörlés